Bryant, Maradona, COVID-19: Godina koja je odnijela sport

Umjesto velikih takmičenja i turnira širom svijeta, svjedočili smo pretvaranju stadiona i dvorana u bolnice zbog korona virusa.

Odlazak velikana nogometa i košarke su obilježili početak i kraj godine (EPA)

Dolaskom 2020. godine, ljubitelji sporta su se radovali Europskom nogometnom prvenstvu, ljetnim Olimpijskim igrama, te brojnim turnirima na raznim kontinentima, ali su doživjeli jednu od najtežih i najtužnijih godina u historiji.

U prvom mjesecu je poginuo Kobe Bryant, jedan od najboljih košarkaša i sportaša svih vremena, potom su uslijedili otkazi takmičenja i turnira zbog pandemije korona virusa, da bi krajem godine preminuo nogometni velikan Diego Maradona.

Već 2. januara preminuo je bivši NBA komesar David Stern, višedecenijski šef najjače košarkaške lige na svijetu.

Dvadeset godina i pet titula

Dvadesetak dana kasnije objavljena je vijest kako je pao helikopter u Kaliforniji, da bi nešto kasnije objavljeno da su tom prilikom poginuli Bryant, njegova kćer Gianna i još nekoliko osoba.

Bryant ostaje upisan u historiju kao čovjek sa pet titula prvaka NBA lige, 18 puta pozivani u All-Star tim, te kao čovjek koji je 20 godina igrao za isti tim – Los Angeles Lakerse. Sa reprezentacijom SAD-a osvojio je zlatne olimpijske medalje 2008. u Pekingu i 2012. u Londonu.

Sa Bryantom je poginula i njegova kćerka Gianna (EPA)

Prvi veći otkaz zbog pandemije korona virusa dešava se krajem prvog mjeseca kada je otkazano Svjetsko atletsko prvenstvo u dvorani. Domaćin takmičenja koje se trebalo održati u martu je bio Nanjing, grad u Kini – državi iz koje je pandemija i krenula.

Jedan od rijetkih uspješnih turnira je bio teniski Australian Open koji je pripao srbijanskom takmičaru Novaku Đokoviću 2. februara.

Sedmicu dana kasnije, Šveđanin Armand Duplantis obara svjetski rekord u skoku s motkom, star šest godina. Duplantis je u Poljskoj preskočio letvicu visoku 6,17 metara. Već 16. februara u Škotskoj isti atletičar iz Švedske postavlja novi rekord u istoj disciplini – 6,18 metara.

Pozitivne sportske vijesti okončavaju se sa krajem februara kada Tyson Fury, britanski bokser, osvaja naslov svjetskog prvaka u teškoj kategoriji po verziji WBC i prekida petogodišnju „vladavinu“ Deontaya Wildera.

Otkazan EURO

Već 12. marta, uprava NBA lige prekida sezonu 2019-2020 do daljnjeg nakon što je igrač Utah Jazza Rudy Gobert bio pozitivan na korona virus. Isti dan se prekida i sjevernoameričko prvenstvo u hokeju na ledu (NHL liga), također zbog virusa.

Sutradan su rastuženi ljubitelji „najvažnije sporedne stvari na svijetu“ – Europska nogometna asocijacija (UEFA) odgađa utakmice Lige europskih prvaka i Lige Europe. Europska kuća nogometa 17. marta na godinu dana odgađa EURO 2020. zbog pandemije, isti potez za Copa America povlači Južnoamerička nogometna konfederacija CONMEBOL. Brojni sportski savezi širom svijeta otkazuju državna takmičenja i prvenstva.

Međunarodni olimpijski komitet 24. marta donosi odluku o odgađanju OI u Tokiju (EPA)

Međunarodni olimpijski komitet (IOC, MOK) 24. marta donosi odluku o odgađanju OI u Tokiju za narednu godinu zbog korona virusa, a prethodile su brojne kalkulacije i špekulacije o mogućem odgađanju pa i otkazivanju Igara. Poslije je objavljeno kako će tokijske OI biti održane od 23. jula do 8. augusta, a Paraolimpijske igre od 24. augusta do 5. septembra 2021. godine.

Prvog dana aprila se odgađa teniski turnir u Wimbledonu, UEFA odgađa sve planirane junske utakmice reprezentacija, a jedan od strašnijih prizora se dešava u Brazilu – zbog velikog broja oboljelih od korona virusa, legendarni stadion Maracana se pretvara u bolnicu.

Užitak zvani bjeloruski nogomet

Slijede nova odgađanja takmičenja, utrke Formule 1, biciklistički Tour de France, mnogi stadioni i dvorane širom svijeta postaju improvizirane bolnice za oboljele od COVID-a 19 i Svjetska nogometna asocijacija FIFA objavljuje krajem aprila da će podijeliti 150 miliona američkih dolara državnim savezima kako bi se izborili sa pandemijom korona virusa.

Maj donosi veliki broj oboljenja u nogometu (samo je brazilski klub Flamengo objavio kako je 38 osoba iz kluba zaraženo korona virusom), a međunarodni odbor IFAB donosi odluku da nogometni timovi zbog pandemije tokom utakmice mogu napraviti pet, umjesto tri, izmjena tokom utakmice.

U maju su nastavljena pojedina prvenstva, ali pred praznim tribinama (EPA)

Do 16. maja su ljubitelji nogometa mogli pratiti jako mali broj prvenstava, kao što su bjelorusko, tadžikistansko, da bi njemačka Bundesliga tada odlučila nastaviti sezonu. Druge države se nisu odlučile na taj potez, pa su nakon prekida proglašeni prvaci Francuske, Belgije, Škotske…

Malo kasnije, nastavljaju se prvenstva Španije, Engleske i Italije i sve se utakmice igraju bez gledalaca, kao i u Njemačkoj.

Posljednjih dana juna bilježe se pozitivne priče iz nogometa – FIFA objavljuje paket pomoći za saveze od 1,5 milijardi dolara, a Liverpool nakon 30 godina postaje prvak Engleske. No, nastavljaju se odgađanja turnira, kao što se 30. juna desilo sa Afričkim kupom nacija 2021. godine.

Otvaranje sa oklijevanjem

Trećeg dana jula, argentinski nogometni as Lionel Messi postiže svoj 700. gol u karijeri i nastavlja sa rekordima. Par dana kasnije, UEFA objavljuje kako će se nastaviti Liga prvaka i Liga Europe, a iz NBA se počinju pripremati za novu sezonu.

Što se tiče godišnjih priznanja, 20. jula je objavljeno kako se Zlatna lopta (Ballon d'Or) neće dodijeliti zbog korona virusa, dok je 1. augusta italijanski napadač Ciro Immobile primio Zlatnu kopačku kao najbolji strijelac italijanske Serie A i cijele Europe (35 golova u 36 utakmica)

Immobile je u augustu primio Zlatnu kopačku kao najbolji strijelac italijanske Serie A i cijele Europe (EPA)

U augustu se objavljuju otkazi dva maratona u Parizu, kao i odgoda afričkih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine. Španska Sevilla 22. augusta osvaja Ligu Europe pobjedom nad Interom iz Milana (3:2), a dva dana kasnije minhenski Bayern pobjeđuje PSG za naslov najboljeg u Ligi prvaka.

Košarkašku NBA ligu potresa kriza zbog odluke igrača i klubova da neigraju, navodeći svoju borbu za rasnu jednakost. Oni su bili ponukani na to ubistvom Afroamerikanca u Wisconsinu, 27. augusta su na parket odbili igrači Milwaukee Bucksa i nisu odigrane tri utakmice, da bi 28. augusta bio postignut dogovor Lige i košarkaša kako da se riješi štrajk.

Septembar donosi „sportskije“ crtice godine, pa je jedna od njih ta da je Dominic Thiem 14. septembra osvojio US Open, pobijedivši Alexandera Zvereva u New Yorku.

Izvršni komitet UEFA-e dozvolio je otvaranje stadiona do 30 posto kapaciteta nakon višemjesečnih restrikcija, a Robert Lewandowski (Bayern, Poljska) dobio je laskavo priznanje UEFA-in nogometaš godine.

Smrt ‘Malog zelenog’

U oktobru je igran još jedan Grand slam turnir, pa je kod teniserki slavila Poljakinja Iga Swiatek (bolja od Sofije Henin u finalu), dok je kod tenisera najbolji bio Španac Rafael Nadal koji je u finalu savladao srbijanskog asa Đokovića.

Nakon 10 godina čekanja, LA Lakersi osvajaju naslov prvaka NBA lige nakon što su savladali Miami Heat. Ovo je za Lakerse 17. titula, no godinu sigurno neće pamtiti po njoj, već po januarskoj tragediji i pogibiji Bryanta.

Napoli je odlučio da svoj stadion preimenuje u „Stadion Diego Armando Maradona“ (EPA)

Po mnogima smatran najboljim nogometašem svih vremena, Argentinac Diego Armando Maradona preminuo je 25. novembra od srčanog udara.

„Mali Zeleni“, „Božja ruka“ samo su neki od nadimaka legende argentinskog, italijanskog i svjetskog nogometa. Sa Napolijem je dva puta bio prvak Italije, osvajač Kupa UEFA-e, dok je sa „Gaučostima“ bio prvak svijeta 1986. godine. Cijeli svijet je žalio njegovu smrt, a Napoli je odlučio da svoj stadion preimenuje u „Stadion Diego Armando Maradona“.

Posljednjih dana i sedmica 2020. godine preminuli su i italijanski as Paolo Rossi, hrvatski stručnjak Otto Barić, Francuz Gerrard Houlier…

Izvor: Al Jazeera