Nogometni savez BiH: Ivica Osim ostaje počasni predsjednik

Ivica Osim: Titula počasnog predsjednika je trajna kategorija, bez vremenskog ograničenja (Arhiva)
Ivica Osim: Titula počasnog predsjednika je trajna kategorija, bez vremenskog ograničenja (Arhiva)

Proslavljeni bosanskohercegovački stručnjak Ivica Osim ostaje počasni predsjednik Nogometnog/Fudbalskog saveza (NS/FS) Bosne i Hercegovine), objavio je u subotu Savez u saopćenju, u kojem se reagira na medijske istupe proteklih dana.

“Prva informacija koju su tokom prethodnih dana objavili pojedini mediji je bila da će Ivica Osim, nakon usvajanja odluke o izmjenama i dopunama Statuta NS/FS BiH, biti uskraćen obnašanja funkcije počasnog predsjednika NS/FS BiH. Iz dubokog pijeteta i poštovanja za sve ono što je Ivica Osim napravio u prethodnom periodu za naš nogomet/fudbal i NS/FS BiH općenito, želimo potvrditi da je titula počasnog predsjednika trajna kategorija, bez vremenskog ograničenja”, navodi se u saopćenju.

“Zbog svih rezultata koje je ostvario tokom bogate sportske karijere, kao i nesebičnog angažmana u periodu aktivnog rada za NS/FS BiH, Ivici Osimu je na izbornoj sjednici Generalne skupštine, održanoj prije četiri godine u Sarajevu, dodijeljena titula prvog počasnog oredsjednika NS/FS BiH.”

Napravljena ‘Mapa puta’

Krovna kuća bh. nogometa dalje objašnjava odluku o izmjenama i dopunama Statuta.

“Na osnovu preporuka koje su stigle krajem prošle kalendarske godine iz UEFA-e [Evropska nogometna asocijacija] i FIFA-e [Svjetska nogometna asocijacija] o potrebi usklađivanja statuta entitetskih saveza Nogometni/fudbalski savez Federacikje Bosne i Hercegovine i Fudbalski savez Republike Srpske] i Statuta NS/FS BiH za naredni izborni proces, Izvršni odbor NS/FS BiH je donio ‘Mapu puta’ s precizno definiranim zadacima i rokovima za provođenje izbornih procesa u NS/FS BiH za 2020. godinu.”

Ističu iz Saveza kako je početkom godine “formirana radna grupa, koju su sačinjavali predstavnici Pravnog komiteta NS/FS BiH i pravnih komisija entitetskih saveza”.

“Nakon usaglašavnja teksta prijedloga s neophodnim izmjenama i dopunama Statuta NS/FS BiH, on je dostavljen pravnim odjelima UEFA i FIFA, koji su dostavili pozitivan odgovor na dostavljeni prijedlog teksta. Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Statuta NS/FS BiH je, nakon provođenja redovne procedure dostave mišljenja Pravnog komiteta N/FS BiH, upućen prema Izvršnom odboru NS/FS BiH na dalje usvajanje. Generalna skupština NS/FS BiH je na sjednici održanoj 25. augusta 2020. godine jednoglasno usvojila odluku o izmjenama i dopunama Statuta NS/FS BiH.”

Specifičnost uređenja BiH

U saopćenju se dodaje kako su izmjene Statuta urađene “na osnovu pisanih dokumenata UEFA-e i FIFA-e, u kojima su jasno definirane smjernice za pripremu i usklađivanje teksta Statuta, kako bi se ubuduće omogućilo nesmetano odvijanje izbornog procesa na svim organizacionim nivoima u okviru NS/FS BiH”.

“Poseban akcenat je stavljen na uvažavanju specifičnosti ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine, s iskazanom potrebom za senzbilitetom i uvažanjem volje predstavnika entitetskih saveza, koji participiraju u radu NS/FS BiH. Izmjene i dopune Statuta NS/FS BiH su napravljene zajedničkom voljom predstavnika oba entitetska saveza, čime su ispoštovane smjernice UEFA-e i FIFA-e, a Statut NS/FS BiH je usklađen s njihovim preporukama za nesmetan rad NS/FS BiH u budućnosti.”

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO