Maradonin liječnik je ‘činio nemoguće’ za ‘nemogućeg’ pacijenta

Ljekar Leopoldo Luque smatrao se i prijateljem Diega Maradone (EPA)

Leopoldo Luque, osobni liječnik Diega Maradone protiv kojeg se vodi istraga nakon smrti svjetske nogometne zvijezde, rekao je u nedjelju da je “činio sve što je mogao, pa i nemoguće” za pacijenta koji je “radio što god je htio”.

“Želite znati za što sam odgovoran? Za to što sam ga volio, što sam se brinuo za njega, što sam mu produljio život i učinio ga boljim”, rekao je Luque jecajući na konferenciji za medije koju je prenosila televizija. 

Leopoldo Luque (39) smatrao se “prijateljem” Diega Maradone koji, rekao je, za njega nije bio “samo pacijent, nego i otac”.

Rekao je da ne zna zašto nogometaš u svojoj rezidenciji u Tigreu nije imao defibrilator u slučaju srčanog zastoja i da on nije bio njegov izabrani liječnik.

“Ja sam neurokirurg”, istaknuo je Luque koji je 3. novembra operisao Maradonu zbog hematoma mozga.

“Brinuo sam se za njega (nakon operacije). Ponosan sam na sve što sam učinio. Nemam što skrivati. Stojim na raspolaganju pravosuđu”, dodao je Luque, prenijela je Hina pozivajući se na AFP.

Maradona je umro 25. novembra od srčanog zastoja, u svojoj postelji. Bio je “nemoguć”, rekao je Luque. “Trebao je ići na rehabilitaciju (nakon operacije). Nije htio, a nije htio ni pomoć fizioterapeuta”.

“Psihijatrica je tražila da ispred njegove kuće uvijek bude vozilo hitne pomoći. Ne znam ko je kriv zbog toga što (toga dana) nije bilo hitne”, dodao je neurokirurg.

‘Diego je bio veoma tužan, htio je biti sam’

Po riječima Leopolda Luquea, Diego je bio “veoma tužan, htio je biti sam, ne zbog toga što nije volio svoje kćeri i porodicu, ili ljude oko sebe (…) Bio je hrabar”.

Argentinski tužitelji odlučili su istražiti okolnosti smrti nogometne zvijezde Diega Maradone i naredili da se pretraži kuća njegovog ličnog ljekara, izvijestio je ured lokalnog tužitelja.

“Nastavljamo uzimati izjave od brojnih osoba, među kojima su i članovi rodbine preminulog”, stoji u saopćenju.

“Nakon prikupljenih podataka i dokaza, lokalno tužiteljstvo smatralo je potrebnim obaviti pretres kuće i ordinacije liječnika Leopolda Luquea”, stoji u saopćenju tužilaštva u kojem se ne navodi šta je potaknulo istragu. 

Maradonin advokat Matias Moria u četvrtak je rekao da će zatražiti punu istragu o okolnostima u kojima je umro Diego Maradona, kritizirajući pritom, kako je rekao, sporu reakciju hitne službe, kojoj je trebalo više od pola sata da stigne do slavnog nogometaša.

Izvor: Agencije