Iz Olimpijske solidarnosti MOK-a 25 posto novca više

Važna lekcija je da nam treba više solidarnosti, kazao je Thomas Bach (EPA)
Važna lekcija je da nam treba više solidarnosti, kazao je Thomas Bach (EPA)

Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) odlučio je za 16 posto povećati ukupni budžet olimpijske solidarnosti za razdoblje od 2021. do 2024. godine.

Prema novoj projekciji, budžet će iznositi 590 miliona dolara, a ovom odlukom MOK će dodatno ojačati podršku sportistima, nacionalnim olimpijskim komitetima i kontinentalnim udruženjima, prenosi Hina.

“Važna lekcija, za koju se nadam da smo je svi naučili iz trenutne krize u pandemiji COVID-19, jeste da nam treba više solidarnosti. I to više solidarnosti unutar društava, ali i među društvima. Solidarnost je jedna od ključnih olimpijskih vrijednosti koju aktivno promoviramo. Odluka o povećanju budžeta programa Olimpijske solidarnosti za sljedeći četverogodišnji ciklus za 16 posto, odnosno na 590 miliona dolara, snažna je demonstracija solidarnosti u doba svjetske krize”, poruka je predsjednika MOK-a Thomasa Bacha.

Direktna podrška spotistima

Osim toga, MOK se odlučio i za 25-postotno povećanje finansiranja direktnih programa podrške sportistima, a taj plan predstavio je član Izvršnog odbora MOK-a i predsjedavajući komisije Olimpijske solidarnosti Robin Mitchell.

U razdoblju 2021-24. Olimpijska solidarnost bit će usmjerena i prema svijetu nakon korona virusa, što znači da u svim finansijskim programima prioritet imaju njeni direktni korisnici – sportisti i nacionalni olimpijski odbori.

Programi Olimpijske solidarnosti za sportiste dotiču se svih aspekata životnog ciklusa sportista, od početne razine bavljenja sportom do razdoblja nakon karijere, i ostat će u središtu prioriteta sportskog razvoja Olimpijske solidarnosti.

Izvor: Agencije


Povezane

Do sada su želju za organizacijom OI 2032. iskazali Indija, australska savezna država Queensland i kineski grad Šangaj.

27 Jul 2020
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO