Predsjednik FA morao odstupiti zbog izraza ‘obojen’

Greg Clarke se duboko izvinjava zbog izraza kojega je upotrijebio govoreći o članovima manjinskih zajednica, poručeno je iz FA (EPA)

Greg Clarke podnio je ostavku na dužnost predsjednika Engleskog nogometnog saveza (FA) samo nekoliko sati nakon što je tokom odgovaranja na pitanja britanskih parlamentaraca igrače iza manjinskih grupa nazvao “obojenima”.

“Možemo potvrditi kako je Greg Clarke odstupio s mjesta predsjednika. Ulogu privremenog predsjednika preuzet će Peter McCormick sve dok Upravni odbor ne započne proces pronalaženja i imenovanja novog predsjednika”, objavio je FA, prenosi Hina.

Clarkeov ispad

Govoreći pred odborom za digitaliju, kulturu, medije i sport, na pitanje boji li se mogućeg napada putem društvenih mreža na igrače koji se javno deklariraju kao homoseksualci, Clarke je odgovorio:

“Kada vidim uvrede kojima su bile izložene odlične nogometašice, pa i odlični obojeni nogometaši putem društvenih mreža… mogu reći kako su one otvorene svima”.

Odmah po Clarkeovom istupu, FA se oglasio saopćenjem u kojem stoji:

“Greg Clarke se duboko izvinjava zbog izraza kojega je upotrijebio govoreći o članovima manjinskih zajednica. Shvaća kako je korištenje izraza ‘obojen’ neprikladan”.

Izvor: Agencije