Barcelona zabilježila gubitak od 97 miliona eura

Gotovo nijedan turist nije došao u Barcelonu koji bi inače posjećivali stadion Camp Nou (EPA)

Katalonski nogometni div Barcelona teško je pogođen krizom izazvanom pandemijom korona virusa. Španski prvoligaš je ostvario ukupan gubitak od 97 miliona eura u poslovnoj 2019/20. godini, objavio je klub.

Barca je godinu zaključila s prihodom od 855 miliona eura, što je 203 miliona eura manje od predviđenih 1.058 milijardi eura.

Očekivala se dobit od 11 miliona eura, ali konačan rezultat je gubitak nakon oporezivanja od 97 miliona eura, uglavnom kao rezultat izgubljenih prihoda zbog učinaka pandemije. 

Dopredsjednik kluba Jordi Moix detaljno je prikazao saldo za sezonu obilježenu učincima pandemije COVID-19, koja je dovela do velikih zdravstvenih i socijalnih posljedica širom svijeta, uključujući značajne ekonomske učinke na račune kluba.

Bez turista

Klub je finansijski pretrpio posljedice igranja utakmica iza zatvorenih vrata, kao i zbog potpunog otkazivanje košarkaške Eurolige. Naglo su opali i prihodi od televizijskih prava i prodaje igrača. Uz to, gotovo nijedan turist nije došao u Barcelonu koji bi inače posjećivali stadion Camp Nou i kupovali u fan shopovima.

Procjenjuje se da bi bez pandemije korona virusa bio ostvaren prihod od 1.058 milijardi, što bi bio novi klupski rekord.

Za finansijsku godinu 2020./2021, Barcelona planira preliminarne prihode od 791 miliona eura. Međutim, još uvijek postoji mnogo neizvjesnosti.

Finansijski plan temelji se na brojnim hipotezama, poput one da će tribine kultnog stadiona Camp Nou biti ponovno popunjene od 25. decembra, prvo 25 posto, a u februaru 100 posto, te da će turizam ponovno ojačati.

Izvor: Agencije