Kvalifikacije za EURO 2020: Portugal slavio u Beogradu

Ronaldo je bio najveća opasnost po gol domaćina (EPA)

Fudbalska reprezentacija Srbije poražena je večeras u Beogradu na stadionu “Rajko Mitić” rezultatom 2:4 od selekcije Portugala, u susretu grupe “A” kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020.

Dobar dio prvog poluvremena prošao je bez konkretnih prilika s obje strane. Nakon 30 minuta igre u Beogradu, nešto konkretnije prilike domaćih, Mitrović i Kolarov su zaprijetili gostujućem golmanu, no ipak nije bilo promjene rezultata.

Odbrana Srbije je odolijevala do 42. minute kada, nakon ubačaja Portugalaca s desne strane, dolazi do nespretnog sudara golmana Dmitrovića i Nikole Milenkovića, lopta pada pred noge Williamu Carvalhou, koji dovodi goste u vodstvo od 0:1.

Golijada u drugom poluvremenu

U prvih pet minuta drugog poluvremena dvije konkretne prilike Cristiana Ronalda. U 50. minuti Ronaldo je iz slobodnjaka zaprijetio golmanu Dmitroviću, lopta prolazi tik pored desne stative. Puno bolja igra Portugala u nastavku drugog poluvremena, što je urodilo plodom. Sjajni Goncalo Guedes povećava vodstvo Portugala na 0:2.

Ipak, Srbija se ne predaje, što potvrđuje Nikola Milenković, koji u 68. minuti sjajno pogađa glavom na ubacivanje Dušana Tadića iz kornera. Domaći smanjuju razliku na 1:2. Samo minut kasnije u prilici je bio Adem Ljajić, koji sa velike udaljenosti šalje loptu za malo iznad prečke.

Ronaldo, koji je bez sumnje predstavljao i najveću opasnost po reprezentaciju Srbije, u 80. minuti ponovo vraća razliku na dva gola.

Iako se činilo da je Ronaldo ovim golom riješio pitanje pobjednika, Mitrović, svega pet minuta kasnije, postiže pogodak i vraća Srbiju u igru, rezultat je 2:3. No, slavlje navijača Srbije trajalo je svega jedan minut, ponovo napad Portugala, veznjak Manchester Citya Bernardo Silva šalje loptu kroz noge Kolarovu i pogađa za konačnih 2:4.

Kosovo slavilo protiv Češke

Fudbalska reprezentacija Kosova savladala je Češku rezultatom 2:1 na prepunom stadionu “Fadil Vokrri” u Prištini u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020.

Češka je povela sa 1:0 u 16. minutu igre golom Patrika Schicka. Nedugo kasnije, Vedat Muriqi je golom u 20. minuti izjednačio na 1: 1 i s tim rezultatom se otišlo na poluvrijeme.

U drugom dijelu igre, Kosovo je u 66. minuti golom Mergima Vojvode prešlo u vodstvo. Meč je završen rezultatom 2:1.

Ovo je druga pobjeda kosovske reprezentacije u kvalifikacionoj grupi A za Euro 2020. u kojoj su još i Češka, Engleska, Bulgarska i Crna Gora.

Izvor: Agencije