Katar predstavio logo Mundijala 2022.

Logo odražava bogatstvo arapske kulture i viziju koja stoji iza prvog turnira najboljih svjetskih reprezentacija na Bliskom Istoku i u arapskom svijetu (Al Jazeera)

Katar je večeras predstavio zvanični logo Svjetskog nogometnog prvenstva koje će ta zaljevska država organizirati 2022, a prezentacija je označila početak medijske kampanje širom svijeta.

Logo odražava bogatstvo arapske kulture i viziju koja stoji iza prvog turnira najboljih svjetskih reprezentacija na Bliskom istoku i u arapskom svijetu, naveli su organizatori.

Promocija zaštitnog znaka turnira smatra se važnim trenutkom za FIFA-u i katarski Vrhovni komitet za dostavu i ostavštinu, koji je bio zadužen za pripremu te manifestacije.

Istovremeno i simbolično u 20:22 po lokalnom vremenu, znak je predstavljen na fasadama velikih i znamenitih zgrada u Kataru i u još 24 države širom svijeta.

U Dohi, katarskoj prijestonici, logo je prikazan u kulturnom selu Katara i popularnom turističkom odredištu Souq Waqif.

Znak je prikazan u Kuvajtu, Libanu, Alžiru, Tunisu, Maroku, Iraku, SAD-u, Argentini, Brazilu, Čileu, Meksiku, Južnoafričkoj Republici, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Italiji, Španiji, Rusiji, Indiji, Turskoj i Južnoj Koreji.

Dva velika datuma

Budući da se finale SP-a 2022. igra na Dan državnosti Katara, 18. decembra, današnja prezentacija događa se na još jedan veliki datum za tu državu, Dan nezavisnosti.

Katar je 3. septembra 1971. stekao nezavisnost kad je istekao dogovor o zaštiti između te države i Velike Britanije.

Organizatori navode da je završeno 75 posto priprema za Mundijal, uključujući dva stadiona: Međunarodni stadion Khalifa i Južni stadion u Al Wakrahu.

Treći i četvrti stadion, Al Bait i Al Rayyan, trebali bi otvoriti svoja vrata u decembru.

Izvor: Al Jazeera