SP 2022: U Katar su dobrodošli i navijači iz zemalja koje ga blokiraju

Katar će biti prva zemlja arapskog svijeta koja će ugostiti Svjetsko prvenstvo u nogometu (Reuters)

Katar je obećao navijačima iz Bahreina, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Egipta, četiri zemlje koje su toj zemlji 2017. nametnule blokadu, da im neće biti zabranjeno posjetiti Svjetsko prvenstvo 2022, čiji je domaćin Katar.

Čelnik Organizacijskog komniteta SP-a 2022. Nasser al-Khater rekao je novinarima da će navijači iz zemalja koje blokiraju Katar biti dobrodošli na Mundijal.

Doha i dalje završni turnir Svjetskog prvenstva vidi kao “SP za cijelu regiju” uprkos blokadi koja je otežala i podigla troškove putovanja u Katar.

Od četiri zemlje koje bojkotiraju Katar reprezentacije Saudijske Arabije i Egipta imaju najveće šanse da se plasiraju na SP.

“Nemamo problem da izrazimo dobrodošlicu navijačima iz zemalja koje blokiraju Katar. Oni su dobrodošli da dođu i sada, kao i 2022”, rekao je Al Khater.

“Nadamo se da će dotad problemi biti riješeni”, dodao je.

Smještaj i na kruzerima

Blok koji predvodi Saudijska Arabija prekinuo je diplomatske i trgovinske odnose s Dohom i Kataru nametnuo zračnu, kopnenu i pomorsku blokadu, optužujući ga za podršku “terorizmu” i previše bliske veze s Iranom.

Katar te optužbe odbacuje i tvrdi da ne postoji legitimno opravdanje za prekid odnosa.

Katar će biti prva zemlja arapskog svijeta koja će ugostiti Svjetsko prvenstvo u nogometu.

Domaćin će, također, gostujućim navijačima omogućiti pristup alkoholu, a koristit će i kruzere kako bi ta mala država mogla primiti milion posjetilaca, koliko ih se očekuje za vrijeme SP-a.

“Katar je konzervativna i skromna zemlja. Alkohol nije dio naše kulture, ali domaćinstvo jest”, rekao je Al-Khater.

“Za Svjetsko prvenstvo pobrinut ćemo se da alkohol bude dostupan navijačima koji žele piti dok su ovdje. Pronaći ćemo lokacije za to”, dodao je.

Dosad su FIFA i organizatori objavljivali samo to da nisu postigli sporazum o tome hoće li alkohol biti služen na stadionima i u navijačkim zonama.

Al-Khater je rekao i to da njegova zemlja razmatra da snizi cijene alkoholnih pića. Pola litra piva u Kataru sada košta otprilike 15 američkih dolara.

‘Homoseksualci se nemaju čega bojati’

“Shvatamo da postoji probem s cijenom, to je tema o kojoj trenutno raspravljamo”, rekao je.

Alkohol u Kataru može biti kupljen i konzumiran samo u pojedinim hotelima, dok ga posjetioci ne mogu unijeti u zemlju. Biti pijan na javnom mjestu u Kataru je društveno neprihvatljivo.

U januaru je Katar povisio porez na alkohol za 100%, što je povisilo cijenu pića, ali ga je kasnije spustio za 20 do 30%.

Iako ne vidi visok rizik od huliganskih ispada, Al-Khater je rekao da će vjerovatno dolaziti do susreta navijača različitih reprezentacija jer će simpatizeri sve 32 selekcije boraviti na malom prostoru, ali je dodao i to da se traže “jedinstvena rješenja za smještaj”, uključujući kruzere na moru i navijačka sela u pustinji.

Također je rekao da se homoseksualci nemaju čega bojati u zemlji u kojoj su istospolni seksualni odnosi strogo zabranjeni, mada se taj zakon rijetko provodi.

“Javna pokazivanja ljubavi ovdje nisu uobičajena, ali to se odnosi na svakoga. Želim poručiti svim navijačima bilo koje seksualne orijentacije, religije ili rase da je Katar jedna od najsigurnijih država na svijetu i da će ovdje svi biti dobrodošli”, kaže Al-Khater.

Izvor: Agencije