Angelovski: Sjeverna Makedonija može na EURO kroz kvalifikacije

Ostaje žal za izgubljenim bodovima protiv Poljske i Izraela, priznaje Angelovski (EPA)

U nogometnom svijetu Zapadnog Balkana jako je rijetka situacija da se jedan selektor zadrži na klupi nacionalnog tima više od dvije godine. Četiri godine, to bi se moglo nazvati i incidentom, a upravo toliko je na čelu makedonske reprezentacije Igor Angelovski.

On je selekciju Sjeverne Makedonije (tada samo Makedonije) preuzeo oktobra 2015. godine kada je kormilo preuzeo od Ljubinka Drulovića. Tu je godinu okončao sa jednom pobjedom, jednim porazom i jednim remijem, da bi naredne upisao loš učinak – jedna pobjeda uz sedam poraza.

To bi za mnoge Balkance bilo dovoljno za „crveni karton“, ali Fudbalski savez Makedonije je odlučio podržati Angelovskog koji im se revanširao odličnim godinama poslije. Od 2017. do danas njegovi izabranici su upisali 12 pobjeda, odigrali su sedam utakmica bez pobjednika, dok su tek četiri puta napustili teren pognute glave.

U aktuelnim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo Sjeverna Makedonija se nalazi u grupi G gdje je trenutno četvrta. Vodi Poljska sa 13 bodova, slijede Slovenija sa 11, Austrija sa 10, Sjeverna Makedonija i Izrael sa po osam, dok je Latvija posljednja bez bodova.

  • Kako ste zadovoljni utakmicama u septembru? Bod sa teškog gostovanja u Izraelu (1:1),  i dobra igra i pobjeda od 2:0 nad Latvijom u Rigi…

– Malo smo previše putovali, dva gostovanja, ali su tu i četiri osvojena boda.

Da nam je neko pre utakmice ponudio četiri boda, mi bi bili zadovoljni. No, sa onim što se dešavalo na utakmici u Be'er Shevi, mislim da nam nedostaju dva boda, mislim da smo bili bolji od Izraela. Imali smo bolje šanse i trebali smo da dobijemo tu utakmicu.

Mislim da smo utakmicu u Latviji otvorili na vreme, imali smo šansi za treći gol koje nismo realizirali, ali najvažnije je da smo dobili utakmicu.

  • Kako ste generalno zadovoljni kvalifikacijama za EURO, učinak je 2-2-2 (porazi, pobjede, neriješeno) i Vaš tim je trenutno na četvrtom mjestu sa osam osvojenih bodova, tri manje od drugoplasirane Slovenije i pet manje od lidera Poljske.

– Mislim da moramo biti zadovoljni sa učinkom. Izgubili smo od najjačih ekipa, favorita u grupi kao što su Austrija (1:4) i Poljska (0:1), sa Slovenijom smo remizirali u gostima (1:1), sa Izraelom smo remizirali u gostima, a Latviju smo dobili kako se i očekivalo (3:1 i 2:0).

Moramo biti zadovoljni, ali sa svime onime što se dešavalo na utakmicama žalimo za tri boda. Sa Poljskom smo bili ravnopravni i realno je ta utakmica trebala da završi nerešeno, a malopre sam rekao kako smo kod Izraela ispustili ona dva boda. To bi bilo idealno…

  • Do kraja kvalifikacija su četiri kola. Dolazi Slovenija (10. oktobar), pa idete u Poljsku (13. oktobar), zatim gostovanje u Austriji (16. novembar) i na kraju Izrael 19. novembra dolazi u Skoplje. Težak raspored?

– Sve su prognoze pre bile da je ovo najneizvesnija grupa od svih i to se ostvarilo. Svih pet reprezentacija ima šansi, neko više, neko manje. Za nas je najbitnije da Makedonija ima šansi u poslednja četiri kola da se plasira direktno na EURO, tako da će situacija dosta jasnija biti nakon utakmice sa Slovenijom.

Angelovski i kapiten Pandev: Ova je reprezentacija duže vremena zajedno i bit će još dugo zajedno [EPA-EFE]

U fudbalu je sve moguće, to sve videlo u prošlosti, a tako će biti i ubuduće. Međutim, ja se ne opterećujem matematikama i kalkulacijama, čisto se koncentrišem na narednu utakmicu, mene trenutno samo zanima šta će se dešavati na utakmici sa Slovenijom. Nakon toga ćemo razmišljati kako i šta dalje.

  • Da li bi prokomentarisali igre ostalih reprezentacija sa Balkana u kvalifikacijama (Srbija, Hrvatska, BiH, Kosovo, Crna Gora)?

– Od svih je najprijatnije iznenađenje Kosovo, ali je tako možda za one koji ne poznaju ovu reprezentaciju. Kosovo je jedna veoma dobra reprezentacija koja je sa realnim šansama da se plasira na EURO i preko grupe, a on je i naš protivnik u baražu (Liga nacija op.a.). Ako se neko plasira kroz grupe dalje, da li mi ili Kosovo, onda neće biti našeg međusobnog duela.

Što se tiče Crne Gore, očekivalo se više, kao i za Bosnu i Hercegovinu koja takođe ima šansi preko Lige nacija da se nađe na EURO-u.

Iskreno bih želeo da što više reprezentacija sa ovih prostora izbori plasman na EURO.

  • Sjeverna Makedonija je osvojila prvo mjesto u svojoj grupi Lige nacija, izborila plasman u Ligu B i, možda važnije, doigravanje za plasman na EURO. Mogući rivali trenutno su spomenuto Kosovo, te Bjelorusija i Gruzija. Kako vidite ovo stanje?

– Za nas je bilo i pre kvalifikacija da budemo prvi u grupi Lige nacija, to smo ostvarili pa da odemo na EURO kroz baraž, kao to je lakši put. Ali to je lakši put za one koji samo navijački gledaju na fudbal.

Kada se realno pogledaju sve reprezentacije, one su podjednake kvalitetom i svako se nada da će na tu kartu da izbori EURO. Mislim da su to sve izjednačene reprezentacije i nijanse će odlučivati, a normalno pošto sam i selektor svoje zemlje, normalno nadam se da će to biti Makedonija.

  • U posljednje dvije utakmice imali ste na spisku tek tri igrača starija od 30 godina (kapiten Goran Pandev – 36, njegov zamjenik Ivan Tričovski – 32 i Krste Velkoski – 31). Koji su planovi za budućnost, kako sačuvati „kostur“ ovog tima barem još četiri godine?

– Ova je reprezentacija duže vremena zajedno i biće još dugo zajedno zato što momci imaju dosta godina pred sobom da igraju za reprezentaciju. Normalno, i ovi koje se pomenuli, ako budu igrali u onoj formi u kojoj su trenutno neće biti nikakvih problema da budu još dalje u reprezentaciji.

I ja bi želio da tako bude, ali Makedonija ima i dosta mladih igrača koji zaslužuju da budu u reprezentaciji i mislim da neće biti problema.

Kostur reprezentacije je stvoren, mi smo već dve i po godine u ovom sastavu tako da nema problema za dalje.

  • Kako ste zadovoljni razvojem makedonskog fudbala, ima li na vidiku nekog novog Pandeva, Pančeva…? Da li se posvećuje dovoljna pažnja mladima i domaćim klubovima?

– Uvek kažem da uvek može bolje, tako ću i ovaj put da odgovorim na ovo pitanje. Uvek može da bude bolje i ja sam pristalica da se u klubovima daje šansa domaćim igračima, bez obzira da li su to makedonski, bosanski ili drugi klubovi sa ovih prostora.

Oduvek se zna kako ovde ima mnogo talenta, potencijala i ja sam uvek da se daje šansa domaćem igraču, a ne nekim strancima koji su sumnjivog kvaliteta i koji dolaze da igraju u našim ligama.

Ako se više posveti pažnja našim mladim igračima mislim da bi svi dobili još veći kvalitet na ovim prostorima.

Izvor: Al Jazeera