Detalji 18. Svjetskog prvenstva za košarkaše

Jedan od ambasadora Svjetskog prvenstva je i bivši američki as Kobe Bryant (EPA)

Kina, najmnogoljudnija država planete, domaćin je Svjetskog prvenstva za košarkaše na kojem će titulu braniti selekcija Sjedinjenih Američkih Država.

Pitanje domaćinstva

Kako je Kina dobila domaćinstvo? Cijeli proces kandidatura počeo je aprila 2014. godine i mnoge države planete su željele ugostiti ovaj turnir.

No, 16. marta 2015. godine je potvrđeno kako će Mundobasket biti održan u Aziji, pa se tako izbor suzio na Kinu i Filipine.

Kada se glasalo u FIBA-i, Kina je dobila 14, a Filipini sedam glasova i tako je zvanično 7. avgusta potvrđeno ime domaćina.

Ovo je inače 18. takmičenje najboljih selekcija svijeta i igrat će se od 31. avgusta do 15. septembra kada će biti poznato da li će Amerikanci odbraniti naslov najboljeg na planeti.

Ovaj će turnir poslužiti i kao kvalifikacije za takmičenje košarkaša na Ljetnim olimpijskim igrama koje će naredne godine organizirati Tokio.

Na OI će, prema propozicijama, ići po dva tima iz Amerika i Evrope, te po jedan iz Afrike, Azije i Okeanije, a u Japan direktno ide i domaćin ovogodišnjih OI, dakle Japan.

Vrijedi istaći kako će debi na najvećoj sceni imati košarkaši Češke i Crne Gore, kao nezavisnih država čiji su igrači nekada ranije branili boje Čehoslovačke (u slučaju Češke) ili SFR Jugoslavije, SR Jugoslavije ili Srbije i Crne Gore (slučaj Crnogoraca).

Veliki povratak na SP bilježi i košarkaška selekcija Poljske – nije ih bilo na Mundobasketu od daleke 1967. godine.

Dvorane

Cijelo takmičenje bit će održano u osam dvorana:

– Wukesong Arena u Pekingu (kapacitet od 18.000 gledalaca)

– Dvorana Omladinskog olimpijskog sportskog parka u Nanjingu (19.614)

– Orijentalni sportski centar u Šangaju (18.000)

– Gimnazijska dvorana u Wuhanu (11.700)

Wukesong Arena u Pekingu

– Kulturno-sportski centar u Dongguanu (16.000)

– Međunarodna kulturno-sportska arena u Foshanu (14.700)

– Gimnazijska dvorana u Guangzhou (11.609)

– Lučki sportski centar u Shenzenu (12.381)

Format takmičenja

Takmičenje će se odvijati u tri faze. U prvoj fazi učestvuju 32 kvalificirane reprezentacije podijeljene u osam grupa po četiri (od A do H) i svaki tim će igrati protiv preostala tri.

Sudije sa Balkana

Pravdu na turniru dijelit će i nekoliko sudija iz regije Zapadnog Balkana.

Tako će među arbitrima mečeva biti Gentian Cic (Albanija), Aleksandar Glišić (Srbija), Ademir Zurapović (BiH), te Boris Krejić (Slovenija).

Po dva najbolja tima iz svake grupe plasirat će se u narednu grupnu fazu.

U drugoj grupnoj fazi formirat će se četiri grupe po četiri tima (A+B=I, C+D=J, E+F=K, G+H=L) gdje se prenosi rezultat iz ranije grupe i igraju se po dvije utakmice sa timovima iz druge grupe).

Po dva najbolja tima plasirat će se u nastavak – eliminacijsku fazu odnosno u četvrtfinale nakon koga slijedi polufinale i finale 15. septembra u Pekingu.

Također igrat će se i mečevi za plasman, a ukupno će biti odigrane 92 utakmice u ukupno 16 dana.

Logo, maskota…

Zvanični logo Svjetskog prvenstva u Kini predstavljen je 21. marta 2017. godine u Šangaju.

Navodi se kako je inspiracija loga Pekinška opera gdje glumci predstavljaju koncepte mudrosti, upornosti, snage i savršenstva – svih karakteristika koje reprezentativci trebaju imati „kako bi došli do uspjeha“.

U dizajnu postoje i elementi kineskog plesa zmajeva, odnosno kulturne tradicije i borbe dva leteća zmaja koji se žele domoći sjajnog bisera.

Maskota Mundobasketa ove godine je „Sin Snova“, lik inspiriran ponovo kineskim zmajevima i on je zvanično predstavljen 18. aprila 2018. godine.

Magični rogovi maskote imaju sposobnost da zmaju „daju moć da vidi budućnost i predvidi igre i poteze prije nego se oni dese“, navodi se u biografiji Sina Snova.

Izvor: Al Jazeera