Zahovič: Tri selekcije iz regije idu na Euro 2020.

Zahovič: 'Loše smo startali u prvenstvu jer se četiri-pet novih igrača nije najbolje prilagodilo timskim zahtjevima' (Facebook/ NK Maribor)

“Naš cilj je postignut jer smo došli u četvrto kolo kvalifikacija za Ligu Evrope. Uvijek želimo doći u posljednje kolo kvalifikacija, bez obzira na to igramo li u Ligi prvaka ili u Ligi Evrope”, istakao je sportski direktor Maribora Zlatko Zahovič.

U kvalifikacijama za Ligu prvaka Maribor je eliminisao islandski Valur ukupnim rezultatom 5:0 (3:0 u gostima i 2:0 kod kuće) da bi u drugom kolu bio bolji od švedskog AIK-a 4:4 (2:1 kući i 2:3 nakon produžetaka u Stockholmu, zahvaljujući većem broju datih golova na gostovanju). Aktuelni prvak Slovenije ispao je od norveškog Rosenborga 2:6 (1:3, 1:3) u trećem pretkolu Lige prvaka, nakon čega je nastavio takmičenje u doigravanju za Ligu Evrope. U prvoj utakmici četvrtog kola kvalifikacija Maribor je igrao 0:0 u gostima kod bugarskog Ludogoreca i ima šansu za prolaz u revanšu, koji se igra u četvrtak (20:15) na stadionu Ljudski vrt.

Legendarni slovenski fudbaler Zahovič (48) ostvario je briljantne uspjehe na funkciji sportskog direktora najtrofejnijeg kluba te zemlje. S Mariborom je osvojio osam titula prvaka Slovenije, četiri Kupa, dok je po dvaput izborio plasman u grupnu fazu Lige prvaka i Lige Evrope.

Naš sagovornik ima iza sebe i sjajnu igračku karijeru. U dresu beogradskog Partizana bio je pobjednik Kupa Jugoslavije 1992. i prvak SRJ godinu kasnije. Blistave trenutke doživio je igrajući za Porto, u kojem je postao trostruki uzastopni šampion Portugala, od 1997. do 1999, osvajač Kupa te države 1998. i tri puta pobjednik Superkupa (1996, 1998, 1999). Uslijedio je njegov prelazak u Olympiakos i osvajanje trofeja prvaka Grčke 2000. Godinu kasnije učestvovao je u uspjehu Valencije, koja je zauzela drugo mjesto u Ligi prvaka. Španski tim u finalu je poražen od Bayerna 4:5 nakon izvođenja penala. U 120 minuta igre nije bilo pobjednika i završilo je 1:1.

Sjajan igrački trofejni niz Zahovič je zaključio u redovima bivšeg dvostrukog evropskog šampiona Benfike iz Lisabona osvajanjem Kupa 2004. i titule prvaka Portugala 2005.

Za reprezentaciju Slovenije odigrao je 80 utakmica i postigao 35 pogodaka, po čemu je rekorder. Učesnik je Eura 2000. u Belgiji i Holandiji, te SP-a 2002. u Južnoj Koreji i Japanu.

U intervjuu za Al Jazeeru govorio je o rezultatima Maribora u evropskim kupovima, kvalitetu slovenske lige, bh. internacionalcima u Mariboru Kenanu Piriću i Jasminu Mešanoviću, šansama Slovenije i reprezentacija iz regije u borbi za plasman na Euro, te povratku Matjaža Keka na mjesto selektora Slovenije.

  • Kako komentarišete dosadašnji učinak Maribora u evropskim takmičenjima?

Ostvarili smo cilj plasmanom u doigravanje Evropske lige. Ambicije su nam da uvek prođemo u četvrto kolo kvalifikacija, a manje je bitno da li smo to postigli u Ligi prvaka ili Ligi Evrope. Došli smo u poziciju da u 90 minuta utakmice sa Ludogorecom odlučujemo o našoj sudbini.

  • Remi 0:0 na gostovanju protiv Ludogoreca je povoljan, ali i opasan rezultat pred  revanš. Može li Maribor proći bugarski sastav?

Niko u kvalifikacijama nije siguran da će proći dalje. Jedno loše poluvreme može upropastiti sav uloženi trud. Želimo se plasirati u nastavak takmičenja, no jasno je da nema lakih protivnika i utakmica. Biće teško protiv Ludogoreca. Ipak, posedujemo potrebno iskustvo da idemo dalje. Možemo ostvariti naredni cilj, a to plasman u grupnu fazu Lige Evrope.

  • Jeste li zadovoljni igrama golmana bh. reprezentacije Kenana Pirića i Jasmina Mešanovića?

Zadovoljan sam obojicom. Isto tako je i sa mladim Nardinom Mulahuseinovićem. Oni su dobri momci i istinski profesionalci od kojih mnogo očekujemo u narednom periodu.

  • Je li slabiji start Maribora u prvenstvu Slovenije posljedica stalnog igranja na dva fronta?

Loše smo startali u prvenstvu jer se četiri-pet novih igrača nije najbolje prilagodilo timskim zahtevima. Mislim da ćemo igrati sve bolje kako sezona bude ulazila u presudni dio i da će stvari doći na svoje mesto.

  • Šta mislite o kvaliteti Prve lige Slovenije?

Ako Maribor prolazi u grupnu fazu Lige prvaka i Evropske lige, to pokazuje da je liga dobra. S druge strane, ukoliko uzmemo u obzir kolika su ulaganja novca u prvoligaškim klubovima, onda se može reći da je kvalitet slovenske lige čak i odličan.

  • Jeste li više očekivali od selekcije Slovenije, koja je četvrta s pet bodova iz četiri kola u grupi J kvalifikacija za EP, iza vodeće Poljske (12 bodova), Izraela (7), Austrije (6), a ispred Sjeverne Makedonije (4) i Latvije (0)?

Nismo dobri. Reprezentacija je duže vremena u vakuumu, te igračkom i rezultatskom padu (Slovenija je poslednji put učestvovala na Mundijalu 2010). Predstoji nam naporan rad, koji bi u kombinaciji sa pozitivnom energijom fudbalera pomogao da se ostvare ambicije.

  • Kako vidite povratak Matjaža Keka na poziciju selektora Slovenije?

To je jako pozitivno. Međutim, svaki trener se vrednuje isključivo prema jednoj stvari: postignutim rezultatima. Ako su oni dobri, i ocena njegovog rada je pozitivna, no, ukoliko nisu, onda je negativna.

  • Šta predviđate u domaćim utakmicama Slovenije protiv Poljske 6. septembra i s Izraelom tri dana kasnije u kvalifikacijama za EP 2020?

Više sam okrenut obavezama u Mariboru i ne bih davao bilo kakve prognoze za mečeve reprezentacije. Ovo je pitanje za selektora.

  • Kakva je snaga selekcija iz regije i ko će se kvalifikovati na Euro?

Hrvatska je nešto posebno. Ona ima kontinuitet nastupa na velikim takmičenjima, a to je najteže održati. Poseduje kult reprezentacije, što je odvaja od drugih timova iz regije i po tome je ispred njih. Srbija i Bosna Hercegovina su kvalitetne ekipe. Obe selekcije imaju takođe šanse za plasman na Evropsko prvenstvo kroz baraž Lige nacija. Ubeđen sam da će se BiH plasirati na Euro.

Očekujem da tri reprezentacije sa ovih prostora igraju na prvenstvu Evrope. Slovenija će teško doći do tog cilja.

  • Je li Vas iznenadilo srebro Hrvatske na SP-u u Rusiji?

Podvig Hrvatske me nije posebno iznenadio. Puno je kvalitetnih igrača u ovoj selekciji i, kada se uzme u obzir maksimum koji su pružili u svim utakmicama na Mundijalu, zasluženo su stigli do drugog mesta.

  • Je li Vam se svidio način igre novog svjetskog prvaka Francuske, koja se vratila na tron poslije 20 godina?

Svetski prvak je svetski prvak. Kada se osvoji titula na Mundijalu, nema mesta ni najmanjoj kritici. O igri Francuske mogu reći sve najbolje, jer su njeni rezultati bili odlični. Pokazali su izvanredan takmičarski duh, koji je bio najbitniji u osvajanju titule.

  • Ko su razočarenja Mundijala?

Prošlo je više od godinu dana od njegovog završetka da bismo se vraćali na to.

  • Možda je to četverostruki šampion svijeta Njemačka, koja je ispala već u prvom krugu?

Nemačka jeste odmah ispala, no to su procesi u nogometu. Evidentno je da sve ekipe imaju određene limite. Kada je tvoja reprezentacija u pitanju, problem je prihvatiti i priznati da postoje usponi i padovi. Lakše je o tome govoriti kada je reč o nekoj drugoj selekciji.

  • Je li prošlosezonski trijumf Liverpoola u Ligi prvaka očekivan?

Osvajanje titule evropskog šampiona Liverpoola nije iznenađenje. On je veliki klub u kojem igraju odlični fudbaleri. Takmiči se u najkvalitetnijoj i najrenomiranijoj svetskoj ligi, engleskom Premiershipu.

  • Ko su favoriti za trofej u ovoj sezoni najelitnijeg evropskog takmičenja?

Favoriti su stalno isti. Često je novac taj koji odlučuje o pobedniku.

  • Može li Juventus do evropskog naslova?

Ne. Juventus ima dobar tim, ali igra u ligi koja nije među pet-šest najkvalitetnijih. Serie A je odavno izgubila primat najboljeg ligaškog takmičenja u Evropi, što je razlog da italijanski timovi ne mogu da osvoje trofej Lige prvaka. Inter je bio poslednji put 2010. prvak Evrope kao italijanski tim.

  • Možete li izdvojiti najdraži osvojeni trofej iz igračke karijere?

Svaki naredni osvojeni trofej mi je bio draži od prethodnog. U igračkoj karijeri želeo sam biti što bolji i davao sve od sebe, što je rezultiralo brojnim trofejima.

Izvor: Al Jazeera