Tužiteljstvo BiH protiv izručenja Mamića

Bivši čelnik Dinama žestoko je napao predsjednika hrvatskog Vrhovnog suda Đuru Sessu (Fena)

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine smatra da nisu ispunjeni uvjeti za izručenje bivšeg čelnika zagrebačkog Dinama, Zdravka Mamića Hrvatskoj i da to ne bi bilo zakonito.

Mamić je pred Županijskim sudom u Osijeku optužen da je, s još šest osoba, oštetio Nogometni klub “Dinamo” za više od 27 milijuna eura.

Na raspravi pred Sudom BiH, koji treba odlučiti o molbi Hrvatske za izručenjem, Tužiteljstvo je utvrdilo da nije ispunjen princip obostrane kažnjivosti, koji podrazumijeva bilateralni sporazum o izručenju.

Navodi da je većina kaznenih djela koja se Mamiću stavljaju na teret počinjena prije 2012. godine, odnosno prije potpisivanja sporazuma.

Postupajući sudac će nakon današnje rasprave svoje mišljenje dostaviti izvanpretresnom vijeću koje donosi odluku o kojoj se treba očitovati i Žalbeno vijeće Suda BiH.

Sud bi odluku o izručenju trebao donijeti u narednih desetak dana, rekao je Mamićev odvjetnik Zdravko Rajić, a posljednju riječ o zahtjevu Hrvatske ima ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Tužiteljica problematizirala optužnicu

“Uvjet da (Mamić) bude izručen stranoj državi jest da kazneno djelo za koje ga se tereti mora biti propisano kao kazneno djelo u BiH, što nije slučaj ni s kaznenim zakonom Federacije BiH, ni Republike Srpske ili Brčko distrikta”, istaknula je tužiteljica Gordana Bosiljčić. 

Problematizirala je i samu optužnicu koja je potvrđena pred Županijskim sudom u Osijeku, navodeći da se sav sadržaj odnosi na eventualne buduće transfere igrača.

Tužiteljica Bosiljčić je pojasnila kako je od 32 kaznena djela koja su obuhvaćena optužnicom, samo sedam navodno počinjeno nakon potpisanog Ugovora o izručenju državljana BiH i Hrvatske.

Po članu 40. Zakona o međunarodno-pravnoj pomoći jasno je da Bosna i Hercegovina ne izručuje svoje državljane i da se taj ugovor ne može retroaktivno primjenjivati, ustvrdila je.

I Mamićev odvjetnik Zdravko Rajić ističe da su se kaznena djela za koje je Mamić optužen dogodila prije nego što je stupio na snagu međudržavni ugovor.

Ugovor su Hrvatska i BiH potpisale 2012. godine, stupio je na snagu tek dvije godine kasnije, ali ga dvije zemlje različito tumače, kaže Rajić. 

“Sukladno zakonu, BiH ne bi trebala izručivati svoje državljane. Ako se već ne primjenjuje ugovor između BiH i Hrvatske, onda treba primjenjivati zakon”, rekao je Rajić.

On je od suda zatražio ukidanje mjera za Mamića koji je do okončanja postupka predao putne isprave i mora se redovito javljati policiji u Čitluku.

Prozvao predsjednika Vrhovnog suda Hrvatske

Uoči ročišta, bivši čelnik Dinama žestoko je napao predsjednika hrvatskog Vrhovnog suda Đuru Sessu optuživši ga da je “pokvaren i korumpiran” i da za to ima dokaze.

Mamić uporno tvrdi da se radi o politički montiranom procesu i da su hrvatski suci korumpirani.

“O imenima bih nekom drugom prilikom i uz druge uvjete, ne kanim si natovariti neke dodatne kaznene prijave, ali sigurno ću u jednom trenutku izvući najteže oružje”, rekao je Mamić novinarima uoči ročišta u Sarajevu.

No, o Sessi je ipak odlučio progovoriti. 

“Jedan od tih šest sudaca je korumpirani predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa. Poručujem mu je da je nepošten, pokvaren korumpirani sudac koji je ruglo i nije zaslužio da bude predsjednik Vrhovnog suda. Toliko je drzak, a on i ja znamo da je korumpiran i naravno da ću to bez problema dokazati kada se stvore uvjeti za to. Predlažem mu da se obojica podvrgnemo detektoru laži. I još je toliko drzak da na uglednog odvjetnika poziva Hrvatsku odvjetničku komoru. Za ostale neću reći jer moram čuvati artiljeriju”, rekao je Mamić.

Pobjegao u Međugorje

U međuvremenu je reagirao i prozvani sudac Sessa, rekavši kako je “šokiran” Mamićevom izjavom.

“Apsurdno je komentirati izjave bjegunca. Osim što sam šokiran i nije mi jasno koji su motivi da je takvo što izjavio”, kazao je Sessa.

Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković zatražio je početkom lipnja Mamićevo izručenje nakon što je protiv njega potvrđena nova optužnica pred Županijskim sudom u Osijeku kojom se zajedno s još šestoricom osumnjičenika tereti za nanošenje financijske štete Dinamu za 200 milijuna kuna (27 milijuna eura).

Mamić je prošle godine u drugome predmetu u Hrvatskoj nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja 116 milijuna kuna (15,7 milijuna eura) iz Dinama.

Uoči izricanja te presude osječkoga suda u proljeće 2018. godine, Mamić je pobjegao u BiH čije državljanstvo također posjeduje i od tada boravi u Međugorju.

Izvor: Al Jazeera i agencije