Preminuo Žarko Varajić, nekadašnji kapiten KK Bosna

Sa reprezentacijom Jugoslavije ima olimpijsko srebro iz Montreala 1976., evropsko zlato 1977. u Belgiji i bronzu 1979. u Italiji (Al Jazeera)

Čuveni košarkaš sarajevske Bosne i reprezentativac SFR Jugoslavije Žarko Varajić preminuo je u 68. godini poslije duge i teške bolesti, prenose agencije i mediji.

Varajić, član čuvene generacije sarajevskih „Studenata“ koji su postali prvaci Evrope 1979, ostat će upamćen po fenomenalnoj partiji u finalu i 47 poena protiv italijanskog Varesea, što je i dalje rekord.

Sa reprezentacijom Jugoslavije ima olimpijsko srebro iz Montreala 1976., evropsko zlato 1977. u Belgiji i bronzu 1979. u Italiji.

Šestoaprilska nagrada

Poslije raspada SFRJ radio je kao funkcioner u Košarkaškom savezu Srbije, navodi agencija Tanjug.

Tokom karijere, Varajić je igrao za Bosnu, Sutjesku i Al Ainu iz Emirata.

Dobitnik je i šestoaprilske nagrade i njegovo ime će zlatnim slovima biti upisano u historiju grada Sarajeva i bh. košarke.

Izvor: Agencije


Povezane

Prošlo je 40 godina otkad je jugoslavenska košarkaška reprezentacija u Liegeu osvojila treće zlato na evropskim prvenstvima zaredom. Bilo je to vrijeme stasavanja velike generacije sarajevske Bosne, koja je dvije godine kasnije u Grenobleu postala evropski prvak. U finalu protiv italijanskog Emersona Žarko Varajić postigao je 45 poena, što je rekord koji do danas nije […]

Published On 07 Aug 2017

Bogdan Tanjević davno je odbranio svoj košarkaški doktorat. Prvi je trener s Balkana koji se popeo na evropski tron vodeći sarajevsku Bosnu Voli da se veže za ekipe, a posebno za igrače koje vodi. Kroz njegove ruke prošli su neki od najvećih, Delibašić, Bodiroga, Fučka, Smith… Vodio je četiri reprezentacije. Italijansku odveo do kraja, a […]

Published On 04 Dec 2017
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO