Liga Evrope: Još jedno englesko finale

Radost fudbalera Arsenala nakon drugog gola protiv Valencije na Mestalli. (EPA)

Baš kao i u Ligi prvaka, u finalu Lige Evrope igrat će dva engleska tima, londonski rivali Arsenal i Chelsea.

Dok je Arsenal u revanšu protiv Valencije demonstrirao kvalitet (4:2), Chelsea je nakon velike borbe i izvođenja penala izbacio najveću ovosezonsku senzaciju, Eintracht iz Frankfurta. 

Susret Chelseaja i Eintrachta u Londonu ponovo je završen identičnim rezultatom 1:1, pa se putnik u finale morao tražiti u produžecima. Kako ni tada nije bilo pogodaka, pristupilo se izvođenju jedanaesteraca, u kojima je uspješniji bio Chelsea. Ključnim su se pokazali neiskorišeni penali igrača Eintrachta Martina Hintereggera i Gonzala Paciencije, dok s druge strane, jedanaesterac nije realizirao Cesar Azpilicueta, pa je Chelsea sa 4:3 u izvođenju penala prošao u finale. 

Prije toga, Chelsea je od 28. minute vodio pogotkom Rubena Loftus-Cheeka, a Nijemce je u 49. minuti u igru vratio tandem iz Srbije – asistent Mijat Gaćinović i strijelac Luka Jović.

Hat-trick Aubemeyanga

U utakmici Valencije i Arsenala, u kojoj je španski tim na stadionu Mestalla jurio manjak od dva gol iz prve utakmice u Londonu (1:3), nije bilo mnogo neizvjesnosti.

Kevin Gameiro je u 11. minuti navijačima Valencije probudio nadu u preokret, ali šest minuta kasnije Pierre-Emerick Aubemeyang je izjednačio. Vodstvo Englezima donio je pogodak Alexandra Lacazettea u 50. minuti, a osam minuta kasnije Gameiro je poravnao. Uslijedio je još jedan pogodak Aubemeyanga u 69. minuti, nakon kojeg Valenciji nije bilo povratka. Sjajan nastup za Arsenal Gabonac je u 88. minuti zaključio svojim trećim golom za hat-trick. 

Arsenalu će ovo biti drugo finale Lige Evrope/Kupa UEFA-e u historiji, nakon poraza od Galatasaraya iz 2000. godine, dok je Chelsea u prilici po drugi put osvojiti trofej tog takmičenja, nakon uspjeha iz 2013. godine.

Finale se igra 29. maja na Olimpiya stadionu u Bakuu, u Azerbejdžanu.

Izvor: Al Jazeera