Željo bez Evrope: Od vlastitog nemara do ‘tuđe’ žrtve

Navijači Željezničara u sljedećoj sezoni bit će uskraćeni za evropski nastup svog kluba (Arhiva)

Bilo je to devet mjeseci živih muka, a ništa nije navodilo na njih.

Grbavica se u prošloj godini gradila u moderan hram fudbala, spremna konačno ugostiti i reprezentaciju Bosne i Hercegovine, dok je Željezničar, prema svim pokazateljima, bio jedan od najozbiljnijih kandidata za šampionsku titulu u Premijer ligi Bosne i Hercegovine u sezoni 2018/19. Ali…

Prošlogodišnje ljetne ambicije da se sezona završi “tutnjem plave lokomotive” do titule državnog prvaka brzo su zamijenile gorke pilule koje su navijačima Željezničara prepisivale mnoge gostujuće ekipe i gnjev zbog nazadovanja u prošlost obilježenu grcanjem u svim mogućim problemima. Ako se tom koktelu dodaju i potpuna dominacija gradskog rivala Sarajeva, osvajača duple krune, te navijačko ismijavanje bordo dijela bh. prijestonice, onda je jasno da je Željina sezona potpuno propala.

Teorija zavjere

No, nadu u plasman u evropska takmičenja Željezničaru do posljednjeg sudijskog zvižduka u tek završenoj sezoni Premijer lige niko nije mogao oduzeti. Nadu u povratak Evrope na Grbavicu, s makar malo nekog ljepšeg okusa, pa kako god on završio.

Obavijest klubovima još jedna mrlja na odluku

Željezničar je posebno izrazio zabrinutost zbog postupanja N/FSBiH, koji je, kako navode, bez zvanične obavijesti Drugostepene komisije u procesu licenciranja dan ranije obavijestio buduće potencijalne učesnike eurokupova iz Premijer lige.

‘To stavlja dodatnu mrlju na odluku i način kako se postupalo’, navodi Upravni odbor kluba s Grbavice.

Ako ništa drugo, zaradilo bi se minimalno 280.000 eura, koliko iznosi nagrada Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) za nastup u prvom pretkolu Lige Evrope. O dodatnoj zaradi na osnovu rezultata, televizijskih prava, marketinških ugovora da ne govorimo. Ni tu nadu nije mu mogao oduzeti niko osim, kako se čini, njega samog.

Evropu stadion Grbavica u sljedećoj sezoni neće vidjeti iako ju je Željezničar rezultatski osigurao. Zbog duga prema bivšem treneru Slavku Petroviću, koji do roka koji mu je postavila administracija za licenciranje Nogometnog / Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine nije vraćen, nekadašnji prvak Jugoslavije i polufinalist Kupa UEFA-e nije dobio licencu za nastup u međunarodnim takmičenima, pa će mjesto u Ligi Evrope morati ustupiti na tabeli Premijer lige slabije rangiranom Radniku iz Bijeljine.

Kako se to moglo desiti i zašto je Željezničar ostao bez licence? Najjednostavnije rečeno, na računu Slavka Petrovića do 1. aprila, kada je istekao dati rok, nije bilo novca. Na račun je “legao” četiri dana poslije.

A sve ostalo, kako se čini, jesu špekulacije – da je Željezničar žrtva N/FSBiH, da je Savez, kao što se dešavalo mnogo puta u prethodnim godinama, mogao malo “progledati kroz prste”, da Željo ispašta kako bi mjesto u Evropi mogao dobiti i jedan klub iz bh. entiteta Republika Srpska… Teorija zavjere, koja, po običaju, hipnotizira bh. javnost, a prema njoj je Željezničar samo kolateralna šteta.

‘Kaznila bi nas UEFA’

Drugi potpredsjednik Drugostepene komisije za licenciranje Ivan Đogić kaže da ovaj slučaj drugačije nije mogao završiti.

“Pravila su jasna i stroga. Kada je riječ o licencama za Premijer ligu Bosne i Hercegovine, tu postoji prostor za manevriranje, no, ako govorimo o evropskim kupovima, nema ga. Siguran sam da bi N/FSBiH, u slučaju da je izdao Željezničaru licencu i pored toga što nije ispunio svoju obavezu, stigla žestoka kazna UEFA-e jer su njeni nadležni organi, zaslugom Petrovićevog advokata, koji im je poslao dokumentaciju, upoznati s ovim slučajem”, kaže Đogić, koji je naveo da Drugostepena komisija nije imala alternativno rješenje.

Kreho: Javašluk u Želji dobrodošao N/FSBiH

Irfan Kreho, bivši dugogodišnji urednik u listu Sport te urednik sportskih redakcija Večernjih novina i Dnevnog avaza za rasplet slučaja Željezničar krivi prvenstveno klub sa Grbavice, no, kako kaže, ne može se oteti dojmu da je ‘javašluk u Željezničaru’ dobro poslužio i odgovornim u N/FSBiH.

‘Činjenica je da Željezničar nije ispunio uslove. Umjesto što su mislili da su preveliki da bi upali u ovakvu vrstu problema, trebali su jednostavno uraditi ono što su morali, jer takva su pravila. No, isto tako, mišljenja sam da je njihova letargija u Savezu dočekana spremno, kako bi se riješila druga vrsta problema, a to je da jedna od tri strane ne bude uskraćena za nastup u Evropi’, mišljenja je Kreho.

“Pravilnik kaže da do isteka roka novac treba biti na računu potražioca. Ne da treba biti uplaćen nego da mora biti raspoloživ. Iskreno, svima nam je žao kluba kakav je Željezničar, no pravila su pravila”, rekao je Đogić.

Priče koje su počele kružiti u sportskoj javnosti, da je N/FSBiH ovom odlukom zadovoljio “nacionalnu kvotu”, po kojoj u Evropu ide i jedan klub iz RS-a, kategorično je odbacio:

Krivi što nisu bili blaži?

“Pa, molim Vas, u [Drugostepenoj] komisiji sjedi šest članova iz oba entiteta, a pet je bilo složno da nema uslova da se licenca izda. Mi smo ozbiljna ekipa, a N/FSBiH ozbiljna institucija da bi se govorilo o nekim urotama sa nacionalnim predznakom.”

Pitanje koje se neminovno postavlja jest kako je Željezničar dozvolio da se ovo desi kada je njegovo aktuelno rukovodstvo bilo upoznato s Petrovićevim problemom, koji se vuče još od mandata njihovih prethodnika. Jer, ovaj stručnjak otkaz je dobio dok su klub vodili drugi ljudi, pa je aktuelno vodstvo taj problem samo naslijedilo. No, znalo je za njega.

Upravni odbor kluba, sudeći prema odlukama na posljednjoj sjednici, za fijasko je okrivio direktora Mirsada Šiljka, koji je suspendiran “do konačnog utvrđivanja činjenica”.

U Željezničaru je bilo nemoguće pronaći nekoga ko bi bio voljan objasniti u čemu je stvar jer je, prema odgovoru koji smo dobili iz kluba, donesena odluka da “do sjednice Skupštine [sredina juna] niko neće nigdje davati izjave i gostovati u emisijama”.

“Prvookrivljeni” Šiljak se na poziv iz Al Jazeere javio na telefon, ali…

“Niti mogu niti želim govoriti o tome. Ako budem objašnjavao šta je u pitanju, to klubu može biti samo novi povod da mi ‘prišiju’ i nešto drugo. Suspendiran sam, ali još čekam zvaničnu odluku kluba. Šta će poslije biti – ne znam”, rekao nam je Šiljak, uz napomenu da za licenciranje kluba za Premijer ligu Bosne i Hercegovine i evropska takmičenja, prema klupskom Pravilniku o sistematizaciji radnih mjesta, nije odgovoran direktor kluba.

‘Sam pao, sam se ubio’

Uprkos činjenici da je odluka Drugostepene komisije N/FSBiH pravosnažna, iz Željezničar najavljuju da će nastaviti pravnu borbu i uputiti žalbu Izvršnom odboru bh. saveza, a, po potrebi, i UEFA-i. Mada pravilnici N/FSBiH govore da se problematika licenciranja može rješavati samo unutar N/FSBiH, s Grbavice prijete i lokalnim tužbama prema “odgovornim licima u dosadašnjem procesu”, mada ih nisu imenovali.

I ko je, na kraju, kriv? Ako ćemo suditi prema pravilniku, onda se može zaljučivati po onoj staroj – “sam pao, sam se ubio”. Činjenice govore da Željezničar, jednostavno, nije ispunio uvjet i da je za to kažnjen, ali, ako se problematika sagleda i iz grbavičke perspektive, onda bi se krivim mogao nazvati i N/FSBiH, ali iz drugog razloga – zato što, kako su i nadležni iz Željezničara sami naveli, nije bio “mekši” u odlučivanju.

“Na kraju, postoje identični slučajevi gdje je UEFA donosila odluke u korist klubova poput Željezničara čak i ako se dešavalo kašnjenje od nekoliko dana, jer se gledalo postupanje u dobroj namjeri”, navode iz Željezničara.

Izvor: Al Jazeera