FIFA: SP u Kataru ipak sa 32 reprezentacije

Katar će ipak samostalno organizovati Svjetsko prvenstvo 2022. godine (Arhiva)
Katar će ipak samostalno organizovati Svjetsko prvenstvo 2022. godine (Arhiva)

Međunarodna fudbalska asocijacija (FIFA) u srijedu je odustala od ideje o proširenju formata Svjetskog prvenstva u 2022. u Kataru, pa će se tako takmičenje igrati uz učešće 32 reprezentacije.

Odluka se bazira na političkim i logističkim preprekama proširenja Mundijala na neku od Kataru susjednih zemalja.

Nade predsjednika FIFA-e Giannija Infantina uništila je regionalna diplomatska kriza, ali i kriteriji FIFA-e da zemlje domaćini moraju ispuniti zahtjeve o ljudskim i pravima radnika.

Bez proširenja do 2026. godine

To znači da Svjetsko prvenstvo neće biti prošireno do 2026. godine, kada će na turniru koji će zajednički organizovati SAD, Kanada i Meksiko, igrati 48 selekcija.

U FIFA-inom internom dokumentu iznesen je zaključak da Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Saudijska Arabija mogu biti suorganizatori samo ukoliko ponovo uspostave veze sa Katarom, koje su prekinuli prije dvije godine.

U opciji za suorganizaciju su, stoga, bili samo Oman i Kuvajt. Oman je objavio da nije spreman organizovati utakmice SP-a, a Kuvajt da nema dovoljno vremena da se pripremi za njih.

Izvor: Agencije


Povezane

Specijalno izdanje Sportskog magazina posvetili smo katarskoj organizaciji predstojećeg Svjetskog nogometnog prvenstva, koje će po mnogo čemu biti posebno. Prvi put Mundijal se organizuje na Bliskom istoku i prvi put će se igrati u zimskom periodu godine. Reporter Haris Slato na licu mjesta istražio je šta će dočekati navijače 2022. godine. Razgovarao je sa prvim […]

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO