Dalić uoči Walesa: Nemamo pravo na kiks

Zlatko Dalić
Hrvatski selektor opet ima problema s povrijeđenim igračima, posebno ga brine zadnji red (EPA)

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić objavio je popis kandidata za utakmicu kvalifikacija za EURO 2020. protiv Walesa u Osijeku 8. lipnja, te prijateljsku utakmicu protiv Tunisa u Varaždinu tri dana kasnije.

Dalić je pozvao 25 igrača, dok su Mile Škorić, Mijo Caktaš i Josip Posavec dobili pretpozive.

“Protiv Walesa nas očekuje zahtjevna utakmica, prvo zbog termina u lipnju, a još se igra dosta rano, u 15 sati. Međutim, vjerujem u ekipu, nemamo puno izbora nakon kiksa protiv Mađarske. Loša su iskustva s tim terminom, ali nemamo previše izbora,” kazao je Dalić, kako prenosi Hina.

Izbornik je dodao i kako ga brine forma pojedinih igrača, ali i činjenica da neki ne igraju.

Melnjak i Benković na popisu

“Brine me što neki nisu u formi i što ne igraju, pogotovo naš zadnji red. Jasno je meni i da su igrači nakon naporne sezone mislima na odmoru i da su svi iscpljeni. Igrači za koje je sezona završila dobili su mini pograme koje moraju raditi. Svi su svjesni da protiv Walesa nemamo pravo na pogrešan korak. Protiv Mađarske nam se dogodio kiks, ali bolje sada nego kasnije jer nema previše utakmica za popravak.”

Dalić je na popis kandidata prvi put uvrstio Darija Melnjaka, braniča turskog Rizespora, a na popisu je nakon dugo vremena i branič Celtica Filip Benković.

“Melnjak je lijevi bočni koji igra standardno posljednjih šest mjeseci i igra dobro. Gledali smo ga i pratili, sve informacije su pozitivne. Benković je imao dobru sezonu u Celticu. Nismo ih napamet zvali, to je način da ojačamo momčad. Vjerujem kako nam mogu pomoći,” naglasio je izbornik.

I ovoga puta izbornik ima problema s dosta ozlijeđenih igrača. Vrsaljko, Pjaca, Pivarić su duže vrijeme izvan stroja, a ne igra niti Strinić.

Proteklog vikenda ozlijedili su se i Ante Rebić i Nikola Vlašić. Napadač Eintrachta ima problema s leđima, a veznjak CSKA sa gležnjem.

“Rebić je u susretu protiv Bayerna ozlijedio leđa i danas će imati kontrolu nakon čega ćemo biti pametniji. Vlašić je ozlijedio gležanj, vidjet ćemo kakva je situacija s njima. Dosta stvari nam ne ide u prilog, ali ponavljam nemamo izbora, moramo ići na tri boda.”

Problema imaju i u velškom taboru. Ponajbolji igrač Aarom Ramsey je izvan stroja, dok Gareth Bale u već duže vrijeme uopće ne igra u Real Madridu.

“Nije Wales samo Bale i Ramsey. Imaju oni još kvalitetnih igrača i nikako ih ne smijemo podcijeniti. Reprezentacija je nešto posebno. Bale je odličan igrač, velika opasnost. Pokušat ćemo zaustaviti njihove kontre, dobro ćemo se spremiti za njih.”

Pobjeda i poraz

Dalić je naglasio kako će Dejan Lovren i Mateo Kovačić zbog obveza u Ligi prvaka i Europskoj ligi malo zakasniti na okupljanje, a nakon utakmice protiv Walesa Brekalo, Vlašić, Ćaleta-Car i Benković sele u mladu reprezentaciju koju u lipnju očekuje europsko U-21 prvenstvo u Italiji.

Utakmica između Hrvatske i Walesa na rasporedu je 8. lipnja na stadionu Gradski vrt u Osijeku.

Okupljanje “vatrenih” je 29. svibnja u Splitu, a 31. svibnja će u Omišu odigrati prijateljsku utakmicu protiv istoimenog kluba. Istog dana lete za Krk, a pripreme za ogled s Walesom odradit će u Rijeci.

U prva dva kola svjetski doprvaci su upisali pobjedu i poraz. Na otvaranju kvalifikacija Hrvatska je u Zagrebu pobijedila Azerbajdžan sa 2:1, a potom je u Budimpešti izgubila od Mađarske sa 1:2.

Trenutačno u skupini E Slovačka, Wales, Hrvatska i Mađarska imaju po tri boda dok je Azerbajdžan bez bodova.

Popis igrača:

Vratari: Lovre Kalinić (Aston Villa), Dominik Livaković (Dinamo), Simon Sluga (Rijeka)

Braniči: Domagoj Vida (Bešiktaš), Dejan Lovren (Liverpool), Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen), Borna Barišić (Glasgow Rangers), Duje Ćaleta-Car (Marseille), Karlo Bartolec (Nordsjaelland), Filip Benković (Celtic), Dario Melnjak (Rizespor)

Vezni igrači: Luka Modrić (Real Madrid), Ivan Rakitić (Barcelona), Mateo Kovačić (Chelsea), Milan Badelj (Lazio), Marcelo Brozović (Inter), Marko Rog (Sevilla), Mario Pašalić (Atalanta), Filip Bradarić (Cagliari)

Napadači: Ivan Perišić (Inter), Andrej Kramarić (Hoffenehim), Ante Rebić (Eintracht), Nikola Vlašić (CSKA Moskva), Josip Brekalo (Wolfsburg), Bruno Petković (Dinamo)

Pretpoziv: Mile Škorić (Osijek), Mijo Caktaš (Hajduk), Josip Posavec (Hajduk)

Izvor: Agencije