Skoplje: Stadion ‘Filip II’ preimenovan u ‘Toše Proeski’

Stadion je dobio ime po popularnom pjevaču koji je poginuo 2007. u saobraćajnoj nesreći (Wikipedia)
Stadion je dobio ime po popularnom pjevaču koji je poginuo 2007. u saobraćajnoj nesreći (Wikipedia)

Vlada Sjeverne Makedonije odlučila je u utorak promijeniti ime svog nacionalnog stadiona “Filip II” u “Toše Proeski” kako bi ispoštovala dogovor s Grčkom, kojim je okončan dugogodišnji spor o imenu zemlje.

Za Atinu, ime Makedonija, kao i bilo kakve reference na Aleksandra Velikog i Filipa II Makedonskog, dio su njenog historijskog naslijeđa i njihovo korištenje u Makedoniji izaziva napetost.

Stadion je preimenovan u “Toše Proeski”, po popularnom makedonskom pjevaču koji je poginuo 2007. u saobraćajnoj nesreći u 27. godini.

Promijenjena imena aerodroma i autoputa

“Odlučili smo preimenovati stadion u ‘Nacionalna arena Toše Proeski’ u čast osobi koja je ostavila dubok trag u makedonskoj i regionalnoj historiji”, objavila je makedonska vlada, prenosi Hina.

Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija dogovorila je s Grčkom da će se zvati Sjeverna Makedonija.

Spor o tome trajao je gotovo tri decenije i blokirao put zemlje u EU i NATO.

Makedonija je već promijenila naziv međunarodnog aerodroma u Skoplju i glavnog autoputa, koji su nosili ime Aleksandra Velikog.

Izvor: Agencije


Povezane

Grčki premijer Alexis Tsipras prvi je premijer te države koji je boravio u zvaničnoj posjeti Sjevernoj Makedoniji. Dvojica premijera održali su sastanak Visokog vijeća za saradnju i potpisali nekoliko međudržavnih sporazuma. Grčka je najavila podršku u eurointegracijama Sjeverne Makedonije.  

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO