Lige protiv igranja eurokupova vikendima

A
Ukoliko se najvećim klubovima osigura direktni plasman u UEFA-ina natjecanja, to će obescijeniti domaća natjecanja (Reuters)

Udruženje evropskih nogometnih liga izrazilo je zabrinutost zbog planova Evropske nogometne asocijacije – UEFA da od 2024. godine odigravanje utakmica eurokupova prebaci u dane vikenda te najavilo kako će se na sve načine odupirati tom prijedlogu.

“Uvijek ćemo braniti naše vikende. Nećemo dopustiti da se eurokupovi igraju u te dane. Strast nogometnih navijača crpi se iz lokalnih klubova i tradicije, prema kojoj porodice i prijatelji odlaze na stadione subotom i nedjeljom. Ukoliko najvećim klubovima osigurate direktni plasman u UEFA-ina natjecanja i uništite sadašnji model, to će obescijeniti domaća natjecanja koja potiču strast kod navijača”, rekao zamjenik glavnog sekretara Udruženja evropskih liga Alberto Colombo uoči generalne skupštine te organizacije, koja će biti održana u petak u Lisabonu, prenosi Hina.

Colombo je dodao da, prema trenutnom modelu takmičenja, klubovi dobijaju mjesto u UEFA-inim klupskim takmičenjima na osnovnu plasmana u domaćim ligama.

Želja za većom zaradom

Zbog želje za što većom zaradom od televizijskih prava, Udruženje evropskih klubova – ECA, kojoj pripadaju ponajbolji evropski klubovi, prošle sedmice izrazilo je želju da što više klubova igra što više evropskih utakmica, ali kako je još prerano otkrivati detalje toga plana.

Sporazumi o održavanju evropskih klupskih takmičenja se odvijaju u trogodišnjim ciklusima, a aktuelni se završava 2021. godine.

Format za ciklus u periodu 2021-24. je dogovoren prošle godine, s dodatkom takmičenja trećeg ranga, uz postojeću Ligu prvaka i Ligu Evrope.

Međutim, raspodjela prihoda za ciklus 2021-14. još nije dogovoren i ECA se zalaže da se veći udio zarade podijeli klubovima koji se nisu kvalificirali za evropska takmičenja.

Ovo udruženje želi da se takozvane isplate solidarnosti povećaju sa aktuelnih 7,3 posto na 20 posto u narednom ciklusu.

U nedavno objavljenom saopćenju, Udruženje evropskih nogometnih liga je kazalo da je “imperativ da se poveća solidarnost kako bi se zaštitio san svih klubova, a ne samo nekoliko bogatih, da se nadmeću u fer takmičarskom okruženju”.

Izvor: Agencije