Budućnost traži od ABA lige da poništi finalnu seriju

Košarkaški klub Budućnost iz crnogorske prijestolnice Podgorice zatražio je da se poništi finalna serija play-offa regionalne ABA lige protiv beogradske Crvene zvezde i saopćio kako će o svim dešavanjima obavijestiti Euroligu, prenose agencije.

“Snimci prije početka i tokom posljednje finalne utakmice, koji su obišli region, jasno su pokazali da, zbog napada domaćih navijača na igrače Budućnost VOLI, nijesu postojali uslovi za normalno odigravanje te utakmice”, objavljeno je na zvaničnoj internetskoj stranici crnogorskog kluba nakon vanredne sjednice Upravnog odbora.

“KK Budućnost VOLI će se obratiti Skupštini, tj. klubovima koji su članovi i vlasnici ABA lige, sa jasnim zahtjevom da se finalna serija ovogodišnjeg takmičenja poništi.”

Također, Podgoričani će zahtijevati i da se do početka nove sezone usvoje nove propozicije ABA lige, s drastičnim kaznama za sve klubove “koji na svojim utakmicama dozvole i dijelić onoga što je KK Crvena zvezda MTS na posljednjoj utakmici priredila svom sportskom rivalu KK Budućnost VOLI”.

“Nova pravila takmičenja bi morala eliminisati situacije u kojima igrači tokom utakmice, umjesto o vrhunskim sportskim rezultatima, razmišljaju o svojoj ličnoj bezbjednosti. Kako je na toj utakmici, između ostalog, eskaliralo rasističko i nacionalističko navijanje domaćih navijača, dužni smo da o svim detaljima cijele finalne serije obavijestimo i Evroligu.”

Kako ističe uprava Budućnosti, jedini cilj ovakvog postupanja je da se ABA liga kao regionalno takmičenje sačuva i da i ponovo bude primjer svim predstavnicima sportova u regiji koji pokušavaju formirati regionalne lige.

Podlegli pritisku navijača

“I, na kraju, dužni smo odgovoriti i na jedno od pitanja koje se u javnosti često postavlja još od samog početka utakmice. Zašto je donesena odluka da se igrači vrate na teren i da se utakmica odigra? U razgovorima koje su, nakon napada navijača na naše igrače, sa predstavnicima ABA Lige imali predstavnici našeg kluba koji su bili u Pioniru, jasno je predočeno da ukoliko ne izađemo na teren i odigramo utakmicu ista će biti registrovana službenim rezultatom u korist KK Crvena Zvezda MTS i da će našem klubu biti izrečena ozbiljna kazna”, navodi se u saopćenju.

“Nakon napada i povratka igrača u svlačionicu, u prostoru ispred svlačionice napadnut je zamjenik direktora našeg kluba (što je i evidentirano od strane delegata), tako da su naši igrači i stručni štab očekivali da će napad uslijediti i u samoj svlačionici. Glavni sudija utakmice je došao u svlačionicu i saopštio da će ukoliko se ne izađe na teren u sljedećih pet minuta beogradski klub biti proglašen pobjednikom, a istu informaciju su predsjedniku našeg kluba u telefonskim razgovorima saopštili i predsjednik ABA lige Igor Dodik i direktor ABA lige Kresimir Novosel.”

“Očigledno je da su predstavnici ABA lige, sudije i delegat u potpunosti podlegli pritisku navijača i rukovodstva KK Crvena Zvezda MTS i da su onil jednako kao i naši igrači i stručni štabl bili uplašeni za svoju bezbjednost. U takvoj situacijil procijenjeno je da je bolje da odigramo utakmicu i da se naši igrači bezbjedno vrate u Podgoricu. Očigledno da bi svaki drugi scenario doveo do eskalacije nemilih događaja u hali Pionir i ugrozio njihovo bezbjednost”, dodaju.

Iz Budućnosti navode kako je razlog za odigravanje utakmice u Beogradu bio i u “vođenju računa o dostojanstvu i tradiciji kluba i potrebi za afirmacijom viteških principa u košarci i sportu uopšte, pa je uprava našeg kluba donijela odluku da, umjesto gubitka službenim rezultatom, ekipa odigra utakmicu”.

Napad na igrače i uvrede

Košarkaši Crvene zvezde pobijedili su Budućnost rezultatom 97:54 (18:13, 29: 8, 27:16, 23:17) u petoj utakmici finala ABA lige i osvojili titulu pobjednika.

Time su se revanširali Budućnosti za prošlogodišnji poraz u finalu i, nakon godinu dana, vratili titulu.

Osim titule prvaka, Zvezda je ostvarila i plasman u Euroligu.

No, utakmica je kasnila sat vremena i bilo je upitno njeno odigravanje, zbog napada navijača Zvezde na košarkaše Budućnosti.

Gosti su gađani petardama i tvrdim predmetima sa tribina odmah po ulasku kompletnog tima na zagrijavanje, zbog čega su se morali vratiti u svlačionicu.

Čim su gosti kročili na parket, poletjela je “kiša” predmeta sa svih strana, nekoliko navijača je uletjelo na teren u pokušaju da se obračuna s igračima, ali je brzo reagiralo osiguranje.

Također, čulo se skandiranje “Šiptari, Šiptari” i “Ubij Šiptara”.

“Kada su igrači krenuli da izlaze iz tunela, krenula je totalna histerija i gađanje svim mogućim tvrdim predmetima – kovanicama, baterijama za telefone, kamenjem, punim flašama, dijelovima metle, upaljačima, stolicama. Oko 40 navijača je ušlo na teren i došli do klupe Budućnosti. Pljuvali su i fizički napali igrače. Fizički su napadnuti Norris Cole, Earl Clark, Nemanja Gordić. Gordić je gađan stolicom, koju je bacio navijač iz partera”, tvrdili su iz podgoričkog kluba.

Povreda Suada Šehovića

Crnogorski mediji prenijeli su i kako je fizički napadnut Suad Šehović, koji je zadobio povredu ruke.

Iako su igrači i uprava Budućnosti poručivali da ne žele igrati utakmicu ukoliko se tribine ne isprazne, kasnije su ipak odlučili izaći na teren.

Utakmica je počela nakon sata zakašnjenja.

Navijačima se obratio i Zvezdin direktor Nebojša Ilić te košarkaš Branko Lazić, koji ih je pozvao na sportsko navijanje, rekavši kako je “jako važno da nijedan predmet više ne uleti na teren, jer će utakmica biti prekinuta”.

Izvor: Al Jazeera i agencije