Bivši predsjednik Barcelone oslobođen optužbi

Rosell je bio u pritvoru skoro 22 mjeseca nakon što je optužen da je zloupotrijebio sredstva od prodaje TV prava i organiziranja prijateljskih utakmica Brazila (EPA)

Sandro Rosell, bivši predsjednik španskog nogometnog velikana Barcelone oslobođen je danas optužbi za pranje novca nakon što je u zatvoru proveo skoro dvije godine, prenosi agencija Anadolija.

Sudski zvaničnici u Madridu kazali su kako nije bilo dovoljno dokaza za osuđujuću presudu u vezi s optužbama koje se odnose na prodaju televizijskih prava za utakmice u kojima je učestvovala nogometna reprezentacija Brazila.

“Nismo mogli doći do presude da je, bez ikakve sumnje, djelovao kako se navodi u optužnici, pa je donesena preuda u korist optuženog”, prenose španski mediji saopćenje suda.

Poslovi sa Brazilom

Rosell je bio u pritvoru skoro 22 mjeseca nakon što je optužen da je zloupotrijebio sredstva od prodaje TV prava i organiziranja prijateljskih utakmica Brazila, kao i ugovora o sponzorstvu između proizvođača sportske opreme Nike i Nogometnog saveza Brazila.

Španski tužitelji tražili su šestogodišnju zatvorsku kaznu za Rosella, koji je također bio optužen da je dio kriminalne organizacije.

Prema njihovim navodima pomagao je u pranju skoro 20 miliona eura povezanih s provizijama za utakmice Brazila.

Pored Rosella, oslobođeni optužbe danas su i njegov poslovni partner Joan Besoli, Rosellova supruga Marta Pineda, te Pedro Andres Ramos, Josep Colomer i Shahe Ohannessian.

Izvor: Agencije