Euro 2020: Crnoj Gori prijeti kazna zbog rasizma navijača

Crnogorska reprezentacija će igrati bez podrške navijača zbog ponašanja navijača (EPA)

Engleski nogometni savez prijavio je izvršnim organima Evropske nogometne asocijacije (UEFA) da su engleski igrači tokom sinoćnje kvalifikacijske utakmice za Euro 2020. protiv Crne Gore u Podgorici vrijeđani na rasnoj osnovi.

Iako još nema zvaničnih informacija, na osnovu pravilnika UEFA-e jasno je da Crnoj Gori prijeti žestoka kazna, tvrdi Anadolija. 

Selektor reprezentacije Engleske Gareth Southgate potvrdio je još sinoć, ubrzo nakon utakmice, da je nekoliko tamnoputih igrača Engleske vrijeđano na rasnoj osnovi.

Posebno je istakao vrijeđanje Dannyja Rosea kad je dobio žuti karton.

Pravilnik predviđa sankcije

“Veoma sam tužan. Odigrali smo odlično, ali se jedan 18-godišnjak morao suočiti s time i pričati o tim stvarima umjesto da slavi prvi start u nacionalnom timu. Nisam čuo ništa na početku utakmice ili tokom nje, a rečeno mi je da ga je [vrijeđanja] bilo. No, definitivno jesam čuo kad je Rose vrijeđan. Vjerujem i da su zvaničnici UEFA-e to čuli”, rekao je Southgate. 

Ipak, na osnovu pravilnika UEFA-e vezano za vrijeđanje na rasnoj osnovi, Crnu Goru čeka kazna. 

U članu 14 navodi se da u slučaju uvreda na rasnoj osnovi UEFA može izreći kaznu zatvaranja dijela stadiona, a moguća je i kazna odigravanja jedne ili više utakmica bez prisustva navijača, kao i novčana kazna od 50.000 eura. 

Krilni nogometaš Manchester Cityja Raheem Sterling, koji je, navodno, vrijeđan tokom utakmice, napisao je sinoć na svom Twitter-nalogu da očekuje kaznu za sve navijače Crne Gore.

Prema navodima Tanjuga, UEFA je danas pokrenula disciplinski postupak.

Izvor: Agencije