Ruskim atletičarima produžena suspenzija zbog dopinga

Veliki skandal pogodio je svijet atletike sredinom novembra 2015. (EPA)
Veliki skandal pogodio je svijet atletike sredinom novembra 2015. (EPA)

Međunarodna atletska federacija (IAAF) u ponedjeljak je donijela odluku da produži suspenziju ruskim atletičarima zbog dopinga pod okriljem države.

U saopćenju iz IAAF-a navedeno je da je na posljednjem sastanku Vijeća u glavnom gradu Katara Dohi predstavljen izvještaj o tome je li Rusija ispunila uvjete za ponovno članstvo u IAAF-u, odnosno prekid suspenzije te zemlje, javlja Anadolija.

Navedeno da će suspenzija Rusije ostati na snazi sve dok uzroci i zapisi u bazi Moskovske laboratorije za doping-kontrolu ne budu dostavljeni Jedinici za atletski integritet (AIU).

IAAF je tako deseti put odbio zahtjev ruskog ARAF-a za ukidanje suspenzije.

Budući da je suspenzija produžena, ruski atletičari neće moći predstavljati zemlju na sljedećim takmičenjima, kao što im je to bilo onemogućeno i na Olimpijskim igrama 2016. u Rio de Janeiru, Svjetskom prvenstvu u Londonu 2017, Evropskom prvenstvu 2018. te na ovogodišnjem Evropskom dvoranskom prvenstvu u Glasgowu.

Nastupi pod neutralnom zastavom

IAAF je ranije ostavio mogućnost da pojedini ruski atletičari ipak nastupe na SP-u, ali pod neutralnom zastavom i ako ispune određene kriterije u vezi s doping-testovima.

Veliki skandal pogodio je svijet atletike sredinom novembra 2015, kad je Svjetska antidopinška agencija (WADA) objavila izvještaj u kojem se ističe da su ruski atletičari bili umiješani u sistemski doping, koji je podržavala vlada njihove zemlje.

WADA je tada naložila suspenziju svih ruskih atletičara s međunarodnih takmičenja, uključujući i Olimpijske igre.

Također je tražila doživotne suspenzije za brojne ruske atletičare i njihove trenere.

Izvor: Agencije


Povezane

Narodna skupština bh. entiteta Republika Srpska odbacila je odluku direktora Agencije za statistiku BiH o usvajanju jedinstvenog programa obrade popisne građe. Dali su rok direktoru Agencije da povuče tu odluku, inače će predstavnici tog entiteta napustiti Centralni popisni biro.

Čini se kako ruski sportski zvaničnici nisu dovoljno ozbiljno shvatili suspenziju izrečenu njihovim atletičarima.

09 Mar 2016
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO