Ruskim atletičarima produžena suspenzija zbog dopinga

Veliki skandal pogodio je svijet atletike sredinom novembra 2015. (EPA)

Međunarodna atletska federacija (IAAF) u ponedjeljak je donijela odluku da produži suspenziju ruskim atletičarima zbog dopinga pod okriljem države.

U saopćenju iz IAAF-a navedeno je da je na posljednjem sastanku Vijeća u glavnom gradu Katara Dohi predstavljen izvještaj o tome je li Rusija ispunila uvjete za ponovno članstvo u IAAF-u, odnosno prekid suspenzije te zemlje, javlja Anadolija.

Navedeno da će suspenzija Rusije ostati na snazi sve dok uzroci i zapisi u bazi Moskovske laboratorije za doping-kontrolu ne budu dostavljeni Jedinici za atletski integritet (AIU).

IAAF je tako deseti put odbio zahtjev ruskog ARAF-a za ukidanje suspenzije.

Budući da je suspenzija produžena, ruski atletičari neće moći predstavljati zemlju na sljedećim takmičenjima, kao što im je to bilo onemogućeno i na Olimpijskim igrama 2016. u Rio de Janeiru, Svjetskom prvenstvu u Londonu 2017, Evropskom prvenstvu 2018. te na ovogodišnjem Evropskom dvoranskom prvenstvu u Glasgowu.

Nastupi pod neutralnom zastavom

IAAF je ranije ostavio mogućnost da pojedini ruski atletičari ipak nastupe na SP-u, ali pod neutralnom zastavom i ako ispune određene kriterije u vezi s doping-testovima.

Veliki skandal pogodio je svijet atletike sredinom novembra 2015, kad je Svjetska antidopinška agencija (WADA) objavila izvještaj u kojem se ističe da su ruski atletičari bili umiješani u sistemski doping, koji je podržavala vlada njihove zemlje.

WADA je tada naložila suspenziju svih ruskih atletičara s međunarodnih takmičenja, uključujući i Olimpijske igre.

Također je tražila doživotne suspenzije za brojne ruske atletičare i njihove trenere.

Izvor: Agencije