Mourinho prihvatio kaznu od godinu dana za utaju poreza

Osim Mourinha, još su neke nogometne zvijezde osuđene zbog utaje poreza u Španiji (EPA)

Portugalski nogometni stručnjak Jose Mourinho prihvatio je kaznu od godinu dana zatvora, koju ipak neće morati odslužiti, te novčanu kaznu u visini gotovo dva miliona eura za utaju poreza koja mu je dosuđena u Španiji, prenose agencije.

Mourinhu se sudilo jer španskoj poreznoj upravi nije prijavio sve prihode ostvarene 2011. i 2012. od prodaje prava na korištenje svog imena. Tada je bio trener Real Madrida.

Prema dogovoru koji su sklopili Mourinho, porezna uprava i tužilaštvo, jednogodišnja kazna zatvora preinačena je u kaznu od 182.500 eura. Osim tog iznosa, bivši trener, koji je bez kluba od decembra prošle godine, kad je dobio otkaz u Manchester Unitedu, mora platiti još dva miliona eura kazne.

Ranije kazne

Osim Mourinha, još su neke nogometne zvijezde osuđene zbog utaje poreza u Španiji. Njegov sunarodnjak Cristiano Ronaldo prije dvije godine osuđen je na dvije godine zatvora, koje također neće morati odslužiti, i na kaznu u visini približno 3,2 miliona eura.

Argentinac Lionel Messi, igrač Barcelone, osuđen je 2016. na 21 mjesec zatvorske kazne i kaznu od dva miliona eura.

Nijedan od njih svoje kazne neće provesti u zatvoru jer španski zakon za prije neosuđivane prekršioce predviđa poštedu od zatvora ako im je dosuđena kazna do dvije godine.

Izvor: Agencije