Na dnu La Manchea pronađen avion kojim je letio Sala

Ostaci aviona pronađeni su u potrazi finansiranoj sa 324.000 funti privatnih sredstava (EPA)

U nedjelju na dnu La Manchea pronađen je nestali avion tipa Piper Malibu kojim je na relaciji Nantes (Francuska) – Cardiff (Velika Britanija) letio argentinski nogometaš Emiliano Sala, a koji je 21. januara nestao s radara, objavili su britanski i francuski mediji u nedjelju navečer pozivajući se na informacije iz Odjela za istraživanje avionskih nesreća.

Letjelicom je upravljao pilot David Ibbotson, a on i argentinski nogometaš, 15 miliona funti vrijedno pojačanje engleskog premijerligaša Cardiffa, proglašeni su nestalima uz pretpostavku da nisu preživjeli nesreću.

Ostaci aviona pronađeni su u potrazi finansiranoj sa 324.000 funti privatnih sredstava, uz pomoć dva plovila koja su sonarom pretraživala dno Engleskog kanala, u suženom području veličine četiri kvadratne milje.

Obrisi letjelice

Prema izvještaju reportera Sky Newsa, ostaci aviona su prvi put opaženi oko devet sati ujutro po lokalnom vremenu, na lokaciji oko 24 milje sjeverno od kanalskog otoka Guernsey.

Plovila su još nekoliko puta prošla područjem u kojem su prvi put opazili obrise aviona, kako bi tačno označili mjesto na kojem se nalazi. U kasnijim večernjim satima avion je identificiran kao onaj kojim je letio Sala.

Koordinator potrage David Mearns potvrdio je kako je policija vijest o pronalasku letjelice prenijela porodicama Sale i Ibbotsona.

Istraživačke ekipe specijaliziranog odjela za avionske nesreće ostale su na mjestu na kojem su opaženi ostaci, kako bi krenuli u podvodnu potragu i identifikaciju aviona. Nakon što završe s tim postupkom, bit će pokrenuta operacija izvlačenje ostataka letjelice.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada