Dušanu Bajeviću Državna nagrada za sport BiH

Bajević je igračku karijeru počeo u Veležu, za koji je odigrao više od 550 utakmica (Fena)

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović uručio je u srijedu Državnu nagradu za sport za 2018. godinu proslavljenom bh. nogometašu i treneru Dušanu Bajeviću.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine svake godine dodjeljuje Državnu nagradu za sport pojedincu koji je svojim rezultatima i doprinosom ostavio trag i na najbolji mogući način predstavljao Bosnu i Hercegovinu u svijetu.

Ove godine ta nagrada pripala je legendarnom bivšem nogometašu i treneru mostarskog Veleža i grčkog AEK-a, prenosi FENA.

‘Bez Veleža ovo ne bih postigao’

Nakon što je primio priznanje, Bajević je rekao da se mora zapitati je li zaista to zaslužio i dodao da se nije lako prisjetiti svih ostvarenja koja je postigao tokom dugogodišnje igračke i trenerske karijere.

“Danas sam zaista ponosan. Osjećam se odgovornim da nastavim raditi kao do sada, ali već sam treći mjesec u penziji i moram reći da već osjećam draž takvog života, tako da ne mogu obećati ništa. Kada se osvrnem na sve što sam učinio, mogu zaključiti da sam vjerovatno mogao više i bolje, ali mogu obećati da ću nastaviti cijeniti prave životne vrijednosti, kao što je poštenje i ljubav prema ljudima. Vodite računa o mladim i njihovim uzorima da biste sutra bili ponosni na njih”, rekao je Bajević.

Zahvalio je svom voljenom klubu Veležu, bez kojeg sigurno, kako kaže, ne bi u životu uspio postići sve što je postigao.

“Velež je klub koji me odgojio, koji je usko vezan za moje uspjehe. Da nisam bio dio Veleža, sigurno ne bih sve ovo postigao. Ponosan sam na taj klub”, dodao je proslavljeni nogometaš.

Poznat kao ‘Princ s Neretve’

Materijalni dio Državne nagrade, u iznosu 10.000 konvertibilnih maraka (približno 5.000 eura) Bajević će u jednakim dijelovima donirati Veležu i djeci bez roditeljskog starateljstva.

Bajević je igračku karijeru počeo u Veležu, za koji je odigrao više od 550 utakmica.

Drugi je strijelac prve lige nekadašnje Jugoslavije svih vremena.

Za reprezentaciju bivše države odigrao je 37 utakmica i postigao 29 golova.

“Princ s Neretve”, kako su ga prozvali ljubitelji nogometa, dvaput je bio prvak Grčke i jednom osvajač kupa te zemlje.

U trenerskoj karijeri s Veležom je 1986. osvojio Kup Jugoslavije, tadašnji Kup maršala Tita.

Ušao u historiju AEK-a

Osvojio je četiri titule s AEK-om i dvije s Olympiakosom, s kojim se plasirao i u četvrtfinale Lige prvaka.

Obavljao je i funkciju izvršnog direktora AEK-a te je u historiju tog kluba ušao kao jedini čovjek koji je osvajao titule kao igrač, trener i član rukovodstva.

Bio je trener i beogradske Crvene zvezde, solunskog Arisa, kiparske Omonije i atinskog Atromitosa.

Izvor: Agencije