EYOF 2019: Poznati svi osvajači medalja

U dvorani 'Mirza Delibašić' završena je i posljednja utrka u brzom klizanju na kratkim stazama (Anadolija)
U dvorani 'Mirza Delibašić' završena je i posljednja utrka u brzom klizanju na kratkim stazama (Anadolija)

Posljednjeg dana Evropskog olimpijskog festivala za mlade EYOF u Sarajevu i Istočnom Sarajevu podijeljeno je devet kompleta medalja.

U skijaškom trčanju danas su na Igmanu održane utrke u disciplini sprint za djevojke i muškarce. Prvo mjesto kod dječaka osvojio je Norvežanin Andreas Bergsland, srebro je pripalo Rusu Artjomu Maksimovu, dok je njegovom sunarodnjaku Sergeju Volkovu pripala bronzana medalja. U ženskoj konkurenciji najbolja je bila Poljakinja Monika Skinder, druga je bila Ruskinja Alena Baranova, a trećeplasirana Norvežanka Sigrid Leseth Foeyen.

Na borilištu Jahorinska dvorišta završeno je i posljednje takmičenje u biatlonu. U disciplini mješovita štafeta (2 × 6 km žene i 2 × 7,5 km muškarci) pobijedila je ekipa Norveške. Drugo mjesto osvojila je Francuska, a treće Finska.

Završena je i posljednja utrka na Igmanu na EYOF-u 2019. Danas je na toj planini održana štafetna utrka slobodnim i klasičnim stilom. Prvo mjesto osvojila je reprezentacija Norveške, drugo Rusija, a treće Švicarska.

Na Bjelašnici je održano ekipno takmičenje u paralelnom slalomu, gdje je najbolja bila Francuska, drugo mjesto osvojila je Austrija, dok je bronza otišla u Norvešku.

Britancima zlato u karlingu

U dvorani “Mirza Delibašić” završena je utrka u brzom klizanju na kratkim stazama. U ženskoj konkurenciji na 1.000 m najbolja je bila Slovakinja Petra Rusnakova, srebro je pripalo Italijanki Chiari Betti, a bronza Bjeloruskinji Jani Dambrovskoj.

Održana je utrka i u muškoj konkurenciji na istoj dužini. Zlatnu medalju osvojio je Mađar Attila Talabos, srebrnu Rus Vladimir Balbekov, a bronzu još jedan Mađar Balazs Bontovics.

Održana je i finalna utrka štafeta 3.000 metara mješovito (dječaci i djevojčice). Prvo mjesto osvojila je reprezentacija Mađarske, na drugom mjestu bila je Poljska, dok je bronza pripala Holandiji.

U dvorani “Peki” na Palama posljednjeg dana EYOF-a 2019. završeno je takmičenje u karlingu. U finalu su se sastale reprezentacije Velike Britanije i Švicarske. Nakon zanimljivog duela slavila je Velika Britanija sa 6:2. U borbi za bronzanu medalju Mađarska je bila bolja od Poljske s 10:3.

Tabela osvajača medalja

Država

Zlato

Srebro

Bronza

Ukupno

Norveška

6

1

5

12

Švicarska

5

5

2

12

Francuska

4

3

4

11

Austrija

3

1

2

6

Mađarska

3

0

3

6

Rusija

2

7

3

12

Slovačka

2

2

0

4

Poljska

2

1

2

5

Njemačka

2

1

1

4

Italija

1

3

1

5

Češka

1

0

1

2

Velika Britanija

1

0

1

2

Slovenija

0

2

0

2

Bjelorusija

0

1

2

3

Finska

0

1

2

3

Turska

0

1

1

2

Belgija

0

1

0

1

Estonija

0

1

0

1

Litvanija

0

1

0

1

Holandija

0

0

2

2

Ukrajina

0

0

2

2

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Tokom EYOF-a najveće bitke vođene su u Olimpijskoj dvorani Zetra, gdje se igrala najbrža igra na svijetu – hokej na ledu. Taj je sport privukao najveću pažnju javnosti, a čini se da će upravo on od EYOF-a imati i najveću korist.

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO