Talajić: Želim biti selektor BiH

Talajić: 'Smatram da imam legitimno pravo da se kandidujem' (Reuters)

Dragan Talajić prvi je i dosad jedini Bosanac koji je osvojio azijsku Ligu prvaka. Uspjelo mu je to 2004. na klupi Al Ittihada. Bio je pomoćnik legendarnom treneru Tomislavu Iviću u saudijskom klubu, ali je Ivić nakon domaćeg poraza 1:3 od južnokorejskog Seongama u finalu Lige prvaka dobio otkaz. Talajić je vodio ekipu u revanšu, gdje je senzacionalno pobijedio s 5:0 i tako osvojio trofej.

Taj 54-godišnji Sarajlija s adresom stanovanja u Puli trenersku karijeru gradio je u Aziji. Radio je u Saudijskoj Arabiji, Bahreinu, Jordanu, Kuvajtu, Omanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Tajlandu i Kini.

Posljednji angažman imao je prošle godine u kineskom superligašu Henan Jianyeu. Njegovi protivnici bili su Manuel Pellegrini, Fabio Capello, Dragan Stojković Piksi, Paulo Sousa, Fabio Cannavaro, Paulo Bento, Roger Schmidt i drugi proslavljeni svjetski stručnjaci.

Igrao u FK Sarajevu

O njegovom privatnom životu malo se zna. Odrastao je u Sarajevu, u bivšoj Skerlićevoj ulici. Karijeru je počeo na Koševu kao golman. Iako se, po vlastitom priznanju, nije proslavio kao čuvar mreže, sve je nadoknadio kao trener. Još jedan iz njegove generacije koji nije napravio karijeru u bordo dresu postao je eminentan stručnjak – Vladimir Dado Petković, selektor reprezentacije Švicarske i bivši trener Lazija.

“Sarajevo je moj dom. Moji roditelji su sahranjeni na groblju Lav. Moja mladost je vezana za taj grad i osjećam se Bosancem.”

Upražnjeno mjesto selektora nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine zaintrigiralo je Talajića, koji je za Al Jazeeru rekao da je njegova menadžerska agencija dostavila kandidaturu Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine.

“Zainteresovan sam za poziciju selektora Bosne i Hercegovine. Ovo prvi put javno kažem jer do sada nisam imao priliku da razgovaram sa novinarima iz Bosne i Hercegovine. Smatram da imam legitimno pravo da se kandidujem. Imam iza sebe rezultate, osvajao sam titule, prvak sam Azije. Bosna i Hercegovina je moja domovina i zbog toga želim da postanem njen selektor”, kaže Talajić i nastavlja:

“Poštujem svakog kandidata, ali znam koliko vrijedim. U najboljim sam trenerskim godinama. Imam ogromno iskustvo i znanje. Želim šansu i smatram da mogu napraviti rezultat sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine. Pratio sam kvalifikacije i žao mi je što se Bosna i Hercegovina nije direktno plasirala na Euro, ali postoji šansa preko baraža.”

Selektor mora biti Bosanac

Svjestan je komplikovane procedure izbora selektora. Kaže da nema lobiste ni medije, ali ima plan.

“Vidio sam da je g. Duško Bajević kandidat i nemam tu šta da dodam. On je legenda i veliko ime. Kao trener je napravio sjajne rezultate. Ali, ja bih pristao da radim s njim, da pokušamo zajedno odvesti reprezentaciju na Euro.”

Kaže da nije razgovarao ni s jednim predstavnikom N/FSBIH, ali je njegov menadžer stupio u kontakt sa Zvjezdanom Misimovićem, savjetnikom za nogomet predsjednika i Izvršnog odbora.

“Prihvatiću razgovor ukoliko me pozovu. Smatram da Bosna i Hercegovina nema puno trenera koji mogu kandidirati za selektora. Čast strancima, ali novi selektor mora osjećati državu i narod, mora biti iz Bosne i Hercegovine. Poštujem sve naše stručnjake, od Bajevića, Halilhodžića, preko Sušića, Hadžibegića, Baždarevića do ovih mlađih. Nemam problem s time. Ali, isto tako smatram da, uz svoje rezultate i ono što sam napravio u karijeri, mogu biti legitiman kandidat za selektora nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine”, rekao je Talajić.

Izvor: Al Jazeera