Vođa navijača Verone: Balotelli nikada ne može biti pravi Italijan

Poznat je i po nadimku Super Mario prema liku iz Nintendove videoigre, a dobio ga je jer je agilan, brz i snažan igrač velikih tehničkih sposobnosti (EPA)
Poznat je i po nadimku Super Mario prema liku iz Nintendove videoigre, a dobio ga je jer je agilan, brz i snažan igrač velikih tehničkih sposobnosti (EPA)

Verona je u 11. kolu Serije A kod kuće pobijedila Bresciju s 2:1, ali je meč obilježio incident na tribini s domaćim navijačima, koji su na rasističkoj osnovi vrijeđali Marija Balotellija, napadača protivničkog tima, prenosi Anadolija.

Balotelli je u 55. minuti bio ispred tribine Ultrasa Verone, a oni su počeli oponašati majmunsko hukanje kako bi ga uvrijedili, nakon čega je italijanski napadač napucao loptu prema navijačima, a onda zaplakao i krenuo u svlačionicu. Saigrači su ga nekako uspjeli uvjeriti da ostane na terenu, ali je utakmica ipak prekinuta na pet minuta zbog incidenta koji je izazvao veliku pažnju ne samo u Italiji nego i u svijetu.

Castellini: ‘Imamo naš poznati kulturni identitet’

Luca Castellini, jedan od vođa navijača Verone, nakon incidenta je posredstvom Twittera poručio da Balotelli nikad ne može biti pravi Italijan. “Balotelli je možda Italijan na papiru jer ima naše državljanstvo, ali nikad neće biti pravi Italijan.”

Rekao je da su rasističke uvrede koje osjeća Balotelli “u njegovoj glavi”, dok je ponašanje navijača Verone opisao samo kao folklor.

“Imamo naš poznati kulturni identitet. Imamo takve navijače koji nekad ismijavaju i ćelave igrače, pa i one s dugom kosom, igrače s juga i one druge boje kože, ali ipak to nikad ne radimo zbog političkih ili rasističkih razloga. To je jednostavno dio našeg folklora i ništa drugo”, kazao je Castellini.

Navijači Verone ne očekuju kaznu

Dodao je kako očekuje da navijači Verone neće biti kažnjeni zbog takvog ponašanja jer nisu imali namjeru povrijediti bilo koga. Iako je porijeklom iz Gane, Balotelli je za Italiju debitirao 10. augusta 2010. u prijateljskoj utakmici protiv Obale Slonovače.

S “Azzurrima” je 2012. igrao finale Evropskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini. Poznat je i po nadimku Super Mario prema liku iz Nintendove videoigre, a dobio ga je jer je agilan, brz i snažan igrač velikih tehničkih sposobnosti.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO