Roganović: Crna Gora će pokušati iznenaditi Hrvatsku na startu Eura

Roganović želi da Crna Gora zabilježi prvu pobjedu na velikim takmičenjima na EP-u (Goran Kova?i? / Pixsell)

S obzirom na to kakav je bio naš početak u kvalifikacijama, može se reći da je put do prvenstva Evrope bio više nego težak. Sami smo zakomplikovali situaciju u grupi neriješenim rezultatom protiv Farskih Ostrva kući i porazom u Ukrajini. Poslije prva dva kola bili smo zabrinuti i uplašeni, sa umanjenim šansama za kvalifikovanje na Evropsko prvenstvo, ističe na početku intervjua selektor rukometne reprezentacije Crne Gore Zoran Roganović.

I dodaje: “Sve to nas je malo prodrmalo i poslije smo se konsolidovali. Puno smo razgovarali i već u sljedećem kvalifikacionom krugu u aprilu, dočekali Dance u Podgorici, popravili igru i pobijedili ih. Pretpostavljam da ne bismo dobili Dansku kući da nismo izgubili bod protiv Farskih Ostrva kod kuće jer nas je to razdrmalo. Onda smo sve snage usredsredili na utakmicu protiv Danske u Podgorici. Odradili smo je na najbolji način i tu nam se ponovo otvorio put ka plasmanu na EP, što smo na kraju ostvarili pobjedama nad Farskim Ostrvima u gostima i Ukrajinom na domaćem terenu.”

Prema riječima bivšeg crnogorskog reprezentativca koji je izabran za selektora 23. augusta 2018, put njegove selekcije do plasmana na šampionat Starog kontinenta bio je težak. Roganović kaže da mu je i draže što je to tako bilo jer pobjeda nad Danskom, koja je i olimpijski prvak u ovom ciklusu, samo tri mjeseca poslije njenog osvajanja titule svjetskog prvaka, ispunila ga je velikim zadovoljstvom.

Rođeni Cetinjanin (41) počeo je igračku karijeru u Lovćenu, a nastupao je i za Partizan, grčki Filippos Verias, banjalučki Borac, švedske ekipe H43 Lund, Lugi HF, Malmo. Igrajući 14 sezona kao rukometaš u Švedskoj, postao je najbolji strijelac švedske lige svih vremena sa 2277 golova. Za trenera Guifa iz Esklistune izabran je u februaru 2019, dogovorivši saradnju na dvije sezone sa ovim švedskim klubom.

Roganović želi da Crna Gora zabilježi prvu pobjedu na velikim takmičenjima na EP-u u od 9. do 26. januara 2020. u Austriji, Švedskoj i Norveškoj. Naime, selekcija Crne Gore nije uspjela pobijediti nijednu utakmicu na prethodnih sedam što evropskih, što svjetskih prvenstava.

Uradio je plan prijateljskih utakmica, prilagodivši ga protivnicima u prvoj fazi Eura, gdje će Crna Gora u grupi A odmjeriti snage sa Hrvatskom (9. januar 2020), Srbijom (11. januar) i Bjelorusijom (13, januar). Nedavno su Crnogorci savladali dva puta selekciju BiH, koja će u januaru sudjelovati kao debitant na Euru, sa 26:21 i 27:26 u prijateljskim mečevima. Naredne provjere Roganovićevi izabranici imaće 4. i 5. januara protiv Slovenije i Sjeverne Makedonije.

  • Da li je trijumf nad aktuelnim svjetskim šampionom Danskom 32:31 bio prekretnica do prolaza na EP?

Sigurno da jeste. Mi u tom trenutku nismo mogli prijetiti nikome optimističnim izjavama, pogotovo poslije rezultata u prva dva kola, u oktobru prošle godine. Čini mi se da smo tada postali nekako skromniji i realniji, te odigrali najbolju utakmicu protiv Danske u kvalifikacijama. Kasnije smo ponovili odličnu igru protiv Ukrajine, takođe u Podgorici. Takav je bio put i čini mi se da su nam kiksevi na startu više pomogli nego da smo pobijedili u prve dvije utakmice.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

  • Kako komentarišete pobjede nad BiH u oktobarskim kontrolnim utakmicama?

Uvijek treba biti zadovoljan poslije dvije pobjede. Međutim, ima dosta nedostataka u igri za koje sam mislio da smo ih otklonili, mada se oni povremeno vraćaju. Imamo puno posla do EP-a da to sve ispravimo. Zahvalan sam selekciji BiH, što je došla kod nas u goste jer sam planirao da tu sedmicu ne trošim momke putovanjima na turnire. To je bilo prvi put da nismo rezultatski opterećeni, nego smo se uigravali za Euro. Hvala selektoru BiH Bilalu Šumanu i igračima što su došli da odigramo dvije dobre utakmice.

Prvi meč u Tivtu smo odigrali sa kombinovanim sastavima. Zadovoljniji sam sa igrom u prvoj nego u drugoj utakmici. Bosna i Hercegovina je pokazala da stvarno može odigrati dobro na prvenstvu. Njihovi napadi u prvom poluvremenu u igri sedam na šest su nam pravili puno problema. U prvom poluvremenu nismo imali rješenje za postavljeni napad, kasnije smo to riješili izlaskom u odbranu 5:1 i time spriječili protok lopte bh. tima. Zaustavili smo ono što je radio srednji bek Perić sa pivotom i krilom, te uz nekoliko fenomenalnih odbrana golmana Simića, pobijedili u ovom meču.S jedne strane smo zadovoljni, a s druge svjesni da nam predstoji puno posla u uigravanju ekipe.

  • Jesu li ugovoreni prijateljski mečevi prije početka prvenstva Evrope?

U januaru ćemo igrati sa Slovenijom i Sjevernom Makedonijom. Te utakmice su bitne, pošto znate da se nalazimo u balkanskoj grupi, gdje su protivnici Hrvatska i Srbija. Baš iz tog razloga, odlučili smo da utakmice u EHF sedmici odigramo sa BiH, kao i ove u pripremnom periodu prije Eura sa balkanskim reprezentacijama Slovenijom i Sjevernom Makedonijom, 4. i 5. januara u Sloveniji. Mislim da nam je to potrebno jer maltene svi igramo sličan rukomet. Hrvatska tu prednjači kvalitetom i daleko je ispred ostalih selekcija u regiji.

  • Kakve su šanse Crne Gore za plasman u drugi krug?

-Šanse uvijek postoje, to je sigurno. Hrvatska je veliki favorit u grupi. Ekipa koja nas je dopala iz drugog šešira Bjelorusija je jaka. To će nam biti najteži meč, treća utakmica u grupi koja će vjerovatno odlučivati ko će ići dalje u sljedeći krug. Probaćemo u utakmici protiv Hrvatske da iznenadimo i dođemo do dobrog rezultata. Poslije nam slijedi utakmica sa Srbijom, a dosta toga će se znati i nakon njihove utakmice protiv Bjelorusije. Moguće je da bude puno iznenađenja i dobrih utakmica. Nadamo se da ćemo možda prvi put u istoriji ostvariti pobjedu na prvenstvima, bilo evropskom ili svjetskom. Nismo još trijumfovali, to čekamo, tome se nadamo i o tome sanjamo. Vidjećemo, što će biti.

  • Koliko je dobro što igrate prvi meč sa favoritom Hrvatskom?

– Mislim da je dobro jer istorijski gledano, imali smo najviše snage u prvoj utakmici na prvenstvima. Sa druge strane, Hrvatska odigra lošije prvu utakmicu, tempirajući formu za drugu fazu grupnog dijela i nokaut-sistem. To ide nama u korist. Naravno da nećemo prijetiti Hrvatskoj, pošto nismo u toj situaciji, ali ćemo pokušati odigrati dobru utakmicu i nadati se iznenađenju.

  • U čemu je najveća snaga crnogorske selekcije?

Stvorena atmosfera tokom godinu dana otkako sam selektor reprezentacije i jedinstvo između igrača i stručnog štaba, kao i Rukometnog saveza, koji je uvijek spreman izaći nam ususret i pružiti najbolje uslove, stvari su na kojima smo puno radili. Trenerski obrazovan u skandinavskoj školi jer dugo živim u Švedskoj, shvatio sam da je atmosfera vrlo bitna za uspjeh. Imamo i dugoročni plan sa ovom selekcijom. Ovo je naš prvi korak i atmosfera neće biti narušena čak i u slučaju neuspjeha na Evropskom prvenstvu.

  • Jeli Hrvatska kandidat za medalju?

U ovom trenutku ne bih rekao da jeste. Siguran sam da će biti među prvih pet-šest ekipa, no postoje reprezentacije koje su se malo odvojile snagom i kvalitetom. Forsira se više skandinavski sistem igre koji odgovara u ovom trenutku tim selekcijama, a i sudije gledaju blagonaklono na tu vrstu igre, kao i gledaoci. Ovaj rukomet danas ima prednost. Polako ćemo se prilagođavati njemu. Vidim da sudije najviše kažnjavaju startove u kontaktima pri velikoj brzini. Sve skandinavske reprezentacije su poznate kao trkački dobre.

  • Ko su favoriti za naslov evropskog šampiona?

Pet-šest reprezentacija boriće se za najviši plasman. To su Danska, svjetski i olimpijski prvak, koji će se pokušati domoći i evropske titule, te Francuska i Španija, koja možda igra najbolji rukomet na svijetu. Španski treneri su dokazano najbolji taktičari. Njemačka je pobjedama nad Hrvatskom u EHF sedmici pokazala da opet želi biti u vrhu. Za vrh konkurišu Švedska, koja je bila finalist prošlog EP-a, kao i Norveška. Nadam se da će se u borbu za zlato umiješati i Hrvatska, jer je bitno da imamo sa ovih prostora jedan tim koji je visoko plasiran.

  • Na 14. Euru sudjeluje čak šest selekcija iz regije. Kakve su mogućnosti ostalih reprezentacija sa naših prostora?

Ukoliko BiH usavrši igru sedam na šest u napadu, može parirati jačim protivnicima jer ima igrače za tu vrstu igre. Ako budu tako dobri i strpljivi kao protiv nas u prvom poluvremenu druge prijateljske utakmice, moguće je da BiH iznenadi favorizovane protivnike u veoma teškoj grupi.

Ekipe poput nas i BiH iz donjeg dijela evropskog rukometa igrom sedam na šest u napadu mogu poremetiti planove jačih selekcija. Ako ekipa ima potrebno strpljenje za tu igru, može napraviti dosta.

Slovenija i Sjeverna Makedonija su sredina. Ponekad iznenade kao što je Slovenija na Svjetskom prvenstvu 2017, kada je uzela bronzanu medalju. Predvodi je jedan od najboljih trenera na svijetu, naš Veselin Vujović. Želim im puno sreće i nadam se da će ostvariti željeni plasman jer su ekipa koja igra veoma kvalitetan rukomet i dobru odbranu. Možda bi Slovenija mogla pomrsiti konce Hrvatskoj i preuzeti primat da bude najbolja selekcija sa područja bivše Jugoslavije. Sjeverna Makedonija je došla u godine kada joj je potrebno neko osvježenje. Oni su to pokušali i rade sa novim selektorom Danilom Brestovcem. Smatram da su joj potrebne godina ili dvije da se adaptiraju na nove zahtjeve u igri i plasiraju se među osam najboljih reprezentacija. 

Srbija je u našoj grupi i imala je sličan put prema Euru kao i mi. Startovala je jako loše u kvalifikacijama, osvojivši samo bod kući protiv Belgije, a izgubila je od Švajcarske. Vodi ih takođe – novi selektor Nenad Peruničić. Da li smo mi ili Srbija uspjeli u ovoj godini napraviti dobru atmosferu i igru su faktori koji mogu uticati ko će imati prevagu na utakmici. Za nas, ali i za njih, siguran sam da je ova utakmica najbitnija u prvoj fazi prvenstva. Nadam se da će nam se tog dana sve poklopiti i da ćemo ostvariti povoljan rezultat.

  • Jeste li očekivali da Danska osvoji zlato na SP-u, gdje je bila jedan od domaćina zajedno sa Njemačkom?

Jesam, to sam već rekao početkom januara. Svima koje poznajem, rekao sam da u aprilu nam dolazi svjetski šampion, tako da sam već od nove godine krenuo sa pripremom te utakmice. Bio sam uvjeren da Danska neće ispustiti zlatnu medalju. Igrali su jako dobro tada, bili domaćin, pa sam bio siguran da će Danska osvojiti svjetski naslov. Crna Gora je uradila predpripremu za Dansku tokom prvenstva, sa skautingom protivnika i taktičkom pripremom. Baš sam se bio usredsredio na Dance i njihovu igru. Znajući da nam dolaze u aprilu, bilo mi je drago kada su Danci osvojili svjetsku titulu. Kada je svjetski šampion došao u Crnu Goru da igra protiv nas koji smo slabo startovali u dva kola, pretpostavio sam da će doći do opuštanja što smo iskoristili i odigrali jednu od najboljih utakmica.

  • Kako ocjenjujete dosadašnji tok Lige prvaka?

Unaprijed se zna pobjednik u većini utakmica C i D grupe. Međutim, u A i B grupi se nalaze jako kvalitetne ekipe koje igraju na istoj razini. Svaki drugi ili treći dan može se pogledati fenomenalan rukomet i taktička nadmudrivanja između vrhunskih trenera. Što se tiče rezultata, mislim da nema iznenađenja. Često odluči jedna lopta. Radujem se svim utakmicama i odgledao sam skoro svaku između vrhunskih ekipa. Svi se pripremaju i oštre za nokaut-fazu koja dolazi poslije skupljanja bodova, tako da nas očekuju još bolje i interesantnije utakmice poslije Evropskog prvenstva.  

  • Izdvajaju li se favoriti za novog klupskog evropskog prvaka?   

Ako PSG ove sezone ne osvoji titulu, mislim da će to biti kraj bogatog finansiranja kluba iz Pariza. To bi bio baš grijeh jer su potrebne takve ekipe u evropskom vrhu i treba biti što više takvih ekipa. Ne može svake godine ista ekipa osvojiti trofej. Vardar je slabiji nego prošle sezone. Gledajući njihove utakmice, volja i požrtvovanost rukometaša Vardara može ih ponovo dovesti na Final Four, na kojem je sve moguće.

Tu je snažni mađarski Veszprem, koji svake godine pokušava uzeti evropsku titulu. Ove sezone ima jaku ekipu. Nekada odluče sitnice, odnosno da li je trener ukomponovao i motivisao ekipu kako treba. Poljski Kielce igra odlično, kao i Pick Szeged, koji vrebaju šansu za Final Four. Bilo koja od četiri ekipe koja se domogne završnog turnira u Kelnu, može ga osvojiti.

  • Dosad favoriti nisu pobjeđivali na završnici?

Tako se pokazalo i to je još jedna draž. Svi koji pomno pratimo rukomet jedva čekamo taj vikend, pošto su svi rezultati jednako mogući u ta dva dana.

  • Jeste li zadovoljni dosadašnjim učinkom Guifa, čiji ste trener, u švedskom prvenstvu?

Treniram Guif Esklistunu, ekipu koju sam preuzeo u februaru. Izgubili smo puno utakmica sa jednim ili dva gola razlike protiv najjačih ekipa u ligi, i to u gostima. Nisam zadovoljan brojem bodova koje imamo sada, jer sam imao veću ambiciju i mislio da možemo više. Međutim, neiskustvo u ekipi i realnost su uticali na rezultate. Od prošle godine je otišlo devet igrača, a doveli smo tri i priključili šest juniora koji su nosioci igre u ovom trenutku. Njihov napredak me oduševljava. U klubu su veoma strpljivi i svjesni da je ekipa možda premlada da bi bila među prvih osam. Do kraja, ima još puno kola da se odigra. Možda se dočepamo play-offa. Biće teško, ali napredujemo iz dana u dan što me raduje. Vidim da mladi igrači reaguju na pravi način. Dosta radim na razvoju mladih igrača.

  • Da li je cilj Guifa plasman među osam na kraju ligaškog dijela sezone?

Od samog početka cilj je da budemo među osam. To je bila moja i ambicija momaka, to nismo promijenili. Ljudi u klubu su realni i imaju u vidu da je ekipa mlada, te da sam kao novi trener u klubu nekoliko mjeseci. Svjesni su da sve to ne može da se uradi kako smo zamislili za kratak period, nego da će biti potrebno više vremena. Nastojaćemo u svakoj utakmici postići što bolji rezultat. Kako ćemo završiti, puno će zavisiti i od rezultata u decembru kada igramo sedam utakmica u mjesec dana. Oko Nove godine ćemo znati koje su nam stvarne mogućnosti ove sezone.

Izvor: Al Jazeera