Hapšenja u BiH zbog namještanja utakmica

Akcija se provodi širom Bosne i Hercegovine, između ostalog u Orašju, Brčkom, Sarajevu... (Arhiva)

Pripadnici bosanskohercegovačke Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u ponedjeljak ujutro provode akciju kodnog naziva “Var”, usmjerene protiv namještanja nogometnih utakmica u Premijer ligi Bosne i Hercegovine (najviši rang takmičenja) i Prvoj ligi (entiteta) Federacije Bosne i Hercegovine.

Operativna akcija se provodi zbog postojanja osnova sumnje da su osmunjičeni u ovom predmetu počinili krivično djelo “organizirani kriminal”, “zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja”, “primanje dara i drugih oblika koristi”, prenosi Anadolija.

Akcija se provodi prema naredbi Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine, a SIPA će naknadno objaviti detalje akcije koja se provodi na širem području Bosne i Hercegovine.

„Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici SIPA od ranih jutarnjih sati, vrše lišenja slobode i pretrese na više lokacija u BiH. Aktivnosti se provode protiv osumnjičenih sudaca i drugih službenih osoba angažiranih u okviru nogometnih asocijacija, osumnjičenih da su tijekom 2019. godine, zahtjevali i primali darove i druge oblike koristi, kako bi pogodovali ishodima određenih nogometnih utakmica u Prvoj ligi Federacije BiH“, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

„Tijekom istrage, utvrđeno je da su osumnjičeni u više navrata, zahtijevali i dobijali određene novčane iznose, kako bi ishodovali povoljan rezultat za određeni nogometni klub.“

Mediji: Uhapšeno deset osoba

Bosanskohercegovački mediji navode kako je uhapšeno najmanje osam osoba.

Portal Klix.ba navodi kako se akcija provodi širom Bosne i Hercegovine, između ostalog u Orašju, Brčkom, Sarajevu…

Ovaj portal navodi kako je pod lupom najviše utakmica iz Prve lige Federacije BiH iz sezone 2018/19, kako se većinom se radi o sudijama sa A liste Prve lige Federacije, a među osumnjičenima su, osim sudija, i druge službene osobe Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, među kojima su delegati, posmatrači…

Istragom su obuhvaćeni i Salem Prolić, Irfan Durić te Anto Bilješko, dodaje Klix.ba.

Sarajevski Dnevni avaz javlja kako je uhapšeno 10 osoba, među kojima je i bivši sudija i aktuelni delegat Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Vladimir Dominković.

List navodi kako se na Dominkovića “sumnja da je sve organizirao” te kako se za njega “godinama vežu brojne afere”.

“Nezvanično, među osumnjičenima su i Salem Prolić, Ilija Živković, Ante Bilješko i Kenan Bajraktarević”, piše ovaj medij.

Podrška Saveza

Oglasio je i Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine (N/FSBiH), te “bezrezervno podržao akcije i aktivnosti svih agencija i tijela za provedbu zakona u BiH na otkrivanju nedozvoljenih i koruptivnih radnji pojedinaca i organiziranih grupa”.

“Snažno smo opredijeljeni i spremni pružiti svaku vrstu podrške i pomoći nadležnim državnim institucijama, kroz dostupnu dokumentaciju i informacije kojima raspolažemo, kako bi one što uspješnije radile na otkrivanju nedozvoljenih i koruptivnih radnji pojedinaca koji participiraju u radu nogometnih organa i tijela”, navode u saopćenju.

“Bez obzira na to što prve informacije govore da se radi o aktivnostima na nivou entiteta, koji statutarno i organizacijski imaju potpunu autonomiju u svome radu, ovom prilikom moramo istaći da je u ovom trenutku nanesena nemjerljiva šteta kompletnom nogometu u Bosni i Hercegovini”, dodaju iz N/FSBiH. 

Izvor: Agencije