Liga nacija: Ko je trenutno u doigravanju za EURO

BiH i Austrija bi se ponovo mogle naći u okršaju Lige nacije (EPA)

Sljedeće sedmice nastavljaju se kvalifikacije za Evropsko nogometno prvenstvo 2020, no brojne države nadaju se da će na drugi način izboriti plasman za smotru najboljih selekcija “starog kontinenta”, a to je kroz doigravanje (baraž).

Nakon kvalifikacija će biti poznato 20 učesnika Eura, na koji idu po dva prvoplasirana tima iz svake grupe.

No, UEFA je prošle godine uvela novo takmičenje za reprezentacije – Ligu nacija.

Sve članice bile su podijeljene u četiri divizije s po četiri grupe i svaki pobjednik grupe plasirao se u doigravanje.

Žrijeb za polufinale 22. novembra

Pobjednici doigravanja svake lige plasirat će se na Euro 2020, a utakmice polufinala i finala na programu su u martu 2020. godine.

Zvanična objava polufinalnih mečeva planirana je za 22. novembar ove godine, a tada bi trebali biti poznati i domaćini doigravanja za svaku ligu.

Mjestu u ovom doigravanju mogu se nadati svi oni timovi koji se ne plasiraju na Euro kroz kvalifikacije, a osigurano mjesto u play-offu imaju osvajači grupa.

Iz UEFA-e objašnjavaju kako nema dovoljno timova iz jedne grupe (svi su se kvalificirali na EP kroz kvalifikacije), onda će to mjesto popuniti najbolji tim iz generalnog plasmana Lige nacija.

Da su sada završene kvalifikacije, ko bi se našao u doigravanju?

Čista situacija jedino u Ligi D

Jedino je čista situacija u najslabijoj, Ligi D, gdje su pobjednici grupa dvije selekcije iz naše regije – Sjeverna Makedonija i Kosovo, te Gruzija i Bjelorusija, koje u svojim grupama zauzimaju pretposljednje mjesto i samo teoretski mogu do drugog mjesta.

S druge strane, i Makedonci i Kosovari još su u konkurenciji u svojim grupama za direktan plasman dalje.

U Ligi C je Srbija, uz Škotsku i Norvešku.

Četvrti učesnik bi bio odlučen žrijebom između Bugarske, Izraela i Mađarske, pa bi jedna od selekcija bila u Ligi C, jedna u Ligi B, a jedna u Ligi A.

Što se Srbije tiče, u grupi B zaostaje bod za drugoplasiranim Portugalom (8-7) i nada se kako će Portugalci poraženi vratiti sa gostovanja kod vodeće Ukrajine.

Škotska je daleko od plasmana iz grupe, jer u grupi I zauzima peto mjesto sa šest bodova, vodeća Belgija ima maksimalnih 18, a drugoplasirana Rusija 15 bodova.

‘Zmajevi’ opet protiv Austrije?

Norveška je još u konkurenciji u grupi F – lider Španija ima 18 bodova, slijede Švedska sa 11, Rumunija sa 10 i Norveška sa devet bodova.

U Ligi B je Bosna i Hercegovina, kao i njeni stari znanci – Austrija i Vels (uz jedan tim iz spomenutog trija Bugarska/Izrael/Mađarska).

Otkud Austrija ponovo kada je Bosna i Hercegovina upravo s Austrijancima bila u grupi?

Zbog spomenute činjenice kako su preostali timovi većinom na prvom ili drugom mjestu u svojoj grupi.

Vrlo je realan scenarij da se “Zmajevi” nađu u ovom doigravanju, jer imaju težak posao u kvalifikacijama, pošto su trenutno tek četvrti u svojoj grupi.

Liga A je trenutno šansa za Švicarsku, Holandiju i Island (opet spomenimo Bugare, Izraelce i Mađare kao četvrtog učesnika).

Kako i kada se igra?

Za razliku od ranijih baraža i doigravanja, kada su se igrale po dvije utakmice (kući i na gostovanju), u Ligi nacija igrat će se po jedna.

Timovi će biti rangirani od prvog i četvrtog mjesta na osnovu konačnog plasmana na Euro i Ligi nacija, pa će prvi igrati protiv četvrtog, a drugi protiv trećeg.

Polufinala su na rasporedu 26. marta, a finala pet dana kasnije.

Prema propozicijama UEFA-e, sve utakmice trebale bi početi u 20:45, no ustupci se mogu praviti s obzirom na vremenske zone učesnica.

Izvor: Al Jazeera i agencije