Medijska šutnja NBA u Kini zbog Hong Konga

Mnogi kineski partneri NBA lige otkazali su saradnju (EPA)
Mnogi kineski partneri NBA lige otkazali su saradnju (EPA)

Čelnici NBA lige odlučili su otkazati sve medijske aktivnosti košarkaša Los Angeles Lakersa i Brooklyn Netsa, koji će u subotu odigrati pripremnu utakmicu u kineskom gradu Shenzhenu, u želji da se sukob između kineskih vlasti i najbolje košarkaške lige svijeta, u kojem je NBA već pretrpjela veliku materijalnu štetu, ne produbljuje.

Sve je “zakuhao” glavni menadžer Houston Rocketsa Daryl Morey prošle sedmice, kad je na svom Twitter-nalogu objavio poruku podrške demonstrantima u Hong Kongu.

Kineske vlasti osudile su taj čin i ocijenile ga miješanjem u kinesku unutrašnju politiku, prenosi Hina.

Smirenju situacije nije pomoglo ni to što je Morey vrlo brzo obrisao spornu objavu.

Bez TV-prenosa

Komesar NBA lige Adam Silver stao je na stranu glavnog menadžera Houstona, navevši stav NBA lige da je tu riječ o slobodi govora, što je dodatno naljutilo kineske čelnike, pa su odlučili cenzurirati predsezonske utakmice Lakersa i Netsa.

Prvi duel odigran je u četvrtak u Šangaju, ali mogli su ga vidjeti samo oni stanovnici Kine koji su bili u dvorani.

Televizije CCTV i Tencent, koje imaju prava na prenos, nisu prikazale tu utakmicu, kao što neće ni onu koja će biti odigrana u subotu u Shenzhenu, gradu na granici s Hong Kongom.

Nakon što su u Šangaju i Shenzhenu otkazane sve promotivne aktivnosti vezane za susret Lakersa i Netsa, u petak su otkazane i predviđene konferencije za medije, što je bio zahtjev kineskih vlasti kako bi utakmica uopće bila odigrana.

Utakmice će biti, ali oni koji će u njoj učestvovati o tome neće govoriti.

“Odlučili smo da ekipe neće biti dostupne za medijske aktivnosti do kraja turneje po Kini. Članovi ekipa dovedeni su u zamršenu situaciju bez presedana na teritoriji strane države, pa smatramo da ne bi bilo pošteno tražiti od njih da se očituju o tome dok su usred svega”, piše u saopćenju iz ureda NBA lige objavljenom u petak.

Šteta četiri milijarde dolara

Procjenjuje se da je NBA liga već pretrpjela materijalnu štetu višu od četiri milijarde dolara zbog tog slučaja.

Mnogi kineski partneri NBA lige otkazali su saradnju, a trgovine Nikea i NBA u najvećim kineskim gradovima povukle su iz ponude proizvode povezane s Houston Rocketsima, klubom u kojem je dubok trag ostavio najbolji kineski košarkaš svih vremena Yao Ming i preko kojeg se Kina otvorila kao veliko NBA tržište.

U subotu će se u Shenzhenu LeBron James i Anthony Davis pokušati revanširati Netsima za poraz 111:114 u Šangaju.

Izvor: Agencije


Povezane

Jedna objava na društvenim mrežama nanijela je štetu NBA ligi, koju bi to natjecanje u idućim mjesecima tek moglo osjetiti. Generalni direktor ekipe Houston, podržao je protivvladine proteste u Hong Kongu. Uslijedila je oštra reakcije kineske javnosti.   

Košarkaši Toronta prekinuli su dominaciju Golden Statea. S ukupnim rezultatom 4:2 u pobjedama, Raptorsi su se na krilima najkorisnijeg igrača lige Kawhi Leonard  prvi put popeli na NBA tron.

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO