Liga prvaka: Dinamo pred Guardiolinom mašinom za golove

Ekipi Dinama tek sada slijedi pravo iskušenje u ovoj sezoni Lige prvaka (Reuters)

Jedna od ekipa koje su obilježile prvo kolo Lige nogometne prvaka je zagrebački Dinamo, no njegova visoka pobjeda nad Atalantom od 4:0, u utakmici u kojoj je hrvatski prvak demolirao italijanskog debitanta, “Modrima” je bila tek uvod u pravo iskušenje, i to kakvo.

Nasuprot izabranika Nenada Bjelice u utorak navečer bit će nogometaši Manchester Cityja, mašine za golove koja nemilosrdno melje protivnike.

Engleski prvak, koji nikada u historiji nije imao priliku igrati protiv neke hrvatske ekipe, u posljednjih pet utakmica u Ligi prvaka postigao je 17 pogodaka, a nedavno je u engleskoj ligi pregazio Watford sa 8:0.

Prema svim parametrima, jasno je da Dinamo očekuje težak ispit.

‘Ne pobjeđuje novac’

Uprkos tome što je, čini se, apsolutno sve protiv njih te činjenici da Zagrepčani u prethodnih 12 gostujućih utakmica u grupnoj fazi Lige prvaka nisu ostvarili pobjedu, a u 10 niti postigli pogodak, njihov stateg Nenad Bjelica, čija je taktika u duelu s Atalantom pobrala lovorike hrvatskih medija, zrači optimizmom.

“Za mene ne vrijedi ‘idemo učestvovati’, mi u Manchester idemo na pobjedu”, rekao je on, prenijela je Anadolija.

Parovi za utorak

Grupa A: Real Madrid – Club Brugge (18:55), Galatasaray – Paris St. Germain (21). Poredak: Paris St. Germain 3, Club Brugge i Galatasaray po 1, Real Madrid bez bodova.

Grupa B: Crvena zvezda – Olympiacos (21), Tottenham – Bayern (21). Poredak. Bayern 3, Olympiacos i Tottenham po 1, Crvena zvezda bez bodova.

Grupa C: Atalanta – Šahtar (18:55), Manchester City – Dinamo Zagreb (21). Poredak: Dinamo Zagreb i Manchester City po 3, Atalanta i Šahtar bez bodova.

Grupa D: Juventus – Bayer (21), Lokomotiv – Atletico (21). Poredak: Lokomotiv 3, Atletico i Juventus po 1, Bayer bez bodova.

“Moramo dati sve od sebe i pokušati pobijediti. Idemo uživati. Trebat će nam mnogo sreće, ali i srca. Pokušat ćemo iskoristiti šanse. Potrebno je da odigramo savršenu utakmicu”, dodao je.

“Novac ne pobjeđuje, jer da je tako, uvijek bi se unaprijed znao pobjednik Lige prvaka. U nogometu treba i nešto više od novca”, kaže Bjelica.

Menadžer Manchester Cityja Pep Guardiola bio je dosta suzdržaniji u izjavama.

Iako je veliki dio njegovih navijača unaprijed upisao bodove iz susreta s Dinamom, španski stručnjak to nije učinio.

“Atalanta odlično igra u jakoj ligi, blizu su Juventusu i Interu, a Dinamo ih je dobio sa 4:0. Nama to mora biti upozoravajuće. Trebamo biti oprezni. Od ranije znam jednog njihovog nogometaša, a moji igrači ih tek trebaju upoznati”, izjavio je on novinarima.

Pet pobjeda u 37 nastupa

Menadžer Cityja se osvrnuo na potez Bjelice da, umjesto standardne formacije 4-3-3, Atalntu pobijedi njihovim oružjem, formacijom 3-5-2.

“Protiv Atalante su igrali sa pet igrača u zadnjem redu i svejedno su zabili četiri gola. Pripremit ćemo ekipu za obje varijante, bez obzira na njihovu formaciju. Dinamo je ekipa koja igra u visokom intenzitetu, agresivni su, posebno na sredini, gdje dolazi i njihov centralni napadač. Također, imaju brze igrače koji su opasni u kontranapadima. Bit će teško i moramo biti fokusirani”, rekao je Guardiola, koji je dodao da će u ekipi biti i Sergio Aguero.

Pobjeda nad Atalantom bila je tek peta Dinamova u 37 nastupa u grupnoj fazi Lige prvaka, a jedna je upisana protiv engleskog Arsenala u septembru 2015. godine, koja je prekinula niz Zagrepčana od 16 godina bez trijumfa.

No, njihovi navijači sjećaju se remija od 0:0 protiv tadašnjeg evropskog prvaka Manchester Uniteda 1999. godine.

U utorak navečer na teren će i Crvena zvezda, koja je u prvom kolu prošla ono najteže – gostovanje Bayernu.

Završilo je očekivano, porazom od 0:3 u Minhenu, no prvaka Srbije tek očekuje ono najvažnije, direktni sudari s konkurentima za drugo mjesto.

U utorak navečer u Beogradu, u kojem je Zvezda izgubila samo dvije od posljednjih 10 evropskih utakmica, gostuje grčki Olympiacos.

Grčka historija Vladana Milojevića

Gledajući kroz historiju, Crvena zvezda je dobila svih  pet domaćih duela s grčkim protivnicima, uz 13 postignutih golova, naprema samo dva primljena.

Međutim, činjenica da je Olympiacos, u susretu s finalistom Lige prvaka iz prošle sezone Totenhemom, u prvom kolu demonstrirao moral za primjer te se sa 0:2 vratio na 2:2, dovoljno je upozorenje za prvaka Srbije.

Zvezda je u prvom kolu u Minhenu izgubila od Bayerna 0:3

“Igramo prvu utakmicu u Ligi šampiona pred našom publikom protiv renomiranog protivnika. Sve ekipe iz grupe su odlične… Čeka nas spektakl, kao i prošle godine, i trudićemo se da damo sve od sebe. Iskusniji smo za prošlogodišnji nastup u eliti”, rekao je Milojević.

Strateg Beograđana dobro poznaje grčki nogomet, jer je u toj zemlji proveo veći dio igračke karijere, nastupajući za čak šest klubova.

No, u 14 duela s Olympiacosom samo je jednom osjetio slast pobjede.

Olympiacos je, kako prenosi Tanjug, opisao kao veliku ekipu, na čelu s trenerom Pedrom Martinsom.

“Svi znamo šta znači Olympiacos, najveći i najpopularniji klub u Grčkoj. Tu je i prijateljstvo dva naroda, a pogotovo dva kluba. Ipak, svako će se boriti maksimalno za pobedu. Jedna greška ili pad koncentracije može dosta toga da odluči”, dodao je Milojević.

Izvor: Al Jazeera i agencije