Novogodišnja turneja: ‘Grand slam’ Ryoyua Kobayashija

Ryoyu Kobayashi postao je tek drugi Japanac kome je uspjelo osvojiti Novogodišnju turneju (EPA)

Japanski skijaš-skakač Ryoyu Kobayashi pobjednik je 67. izdanja tradicionalne Novogodišnje turneje, a do tog uspjeha 22-godišnjak je stigao pobjedama na sve četiri skakaonice.

U nedjelju je slavio i u Bischofshofenu te se tako pridružio Nijemcu Svenu Hannawaldu i Poljaku Kamilu Stochu kao treći koji je uspio pobijediti na sve četiri skakaonice na istoj turneji.

Hannawald je bio prvi osvajač “Grand slama” 2002, dok je Stochu taj pothvat uspio prošle godine.

Kobayashi je ujedno postao tek drugi Japanac kome je uspjelo osvojiti Novogodišnju turneju. Prvi je bio Kazuyoshi Funaki prije 21 godinu.

Kobayashi je u Bischofshofenu bio četvrti nakon prve serije, sa skokom od 135 metara, ali je u drugoj sletio na 137,5 metara, što se pokazalo nedostižnim za sve njegove konkurente.

Eisenbichler nije izdržao pritisak

Prvo je Austrijanac Stefan Kraft doskočio na 131,5 metara, nakon toga je Poljak Dawid Kubacki doskočio na 130 metara, a vodeći nakon prve serije, Nijemac Markus Eisenbichler, nije uspio izdržati pritisak te je skokom od 131,5 metara ostao prekratak za svoju prvu pobjedu u karijeri.

Na kraju je Kobayashi osvojio Bischofshofen sa 282,1 bodom, drugi Kubacki sakupio je 268,3 bodova, a treći je bio Kraft s 267,5 bodova.

Eisenbichler je pao na peto mjesto s 265,5 bodova, pola boda iza sunarodnjaka Stephana Leyhea.

Kobayashi je Turneju osvojio s 1.089,0 bodova, 62,1 bod više od drugog Eisenbichlera, a 83,9 bodova više od trećeg Leyhea.

Izvor: Agencije