UAE želi izbaciti Katar s Azijskog prvenstva

Almoez Ali slavi pogodak protiv UAE-a u polufinalnoj pobjedi Katara (Reuters)

Selektor nogometne reprezentacije Katara odlučno je odbacio tvrdnje Ujedinjenih Arapskih Emirata da njegova selekcija na Azijskom prvenstvu, koje se igra u UAE-u, koristi igrače koji nemaju pravo natupa.

Emirati su azijskoj konfederaciji AFC podnijeli žalbu, tvrdeći da pojedini nogometaši Katara nisu imali pravo nastupa na Azijskom prvenstvu, pa tako ni u polufinalu, u kojem je Katar uvjerljivo pobijedio UAE sa 4:0.

UAE je jedna od četiri zemlje koje su u junu 2017. Kataru uvele kopnenu, zračnu i pomorsku blokadu, optužujući Dohu za podršku terorizmu, što Katarani negiraju.

“Azijska konfederacija primila je protest od UAE-a u vezi s mogućnošću nastupa dva katarska nogometaša. Protest će biti razmotren u skladu s pravilima”, piše u saopćenju AFC-a.

Sanchez: Razmišljamo samo o finalu

Protest se odnosi na Almoeza Alija, 22-godišnjaka rođenog u Sudanu, te Bassama al-Rawija, 21-godišnjaka rođenog u Iraku, a uložen je dva sata nakon što je Katar pobijedio UAE u utorak.

Navedeno je da Al-Rawi i Ali ne ispunjavaju uvjet vezan za mjesto prebivališta kako bi mogli igrati za Katar, dok su iz Dohe odgovorili da su rođaci tih nogometaša rođeni u Kataru, što im omogućava da nastupaju za reprezentaciju male zaljevske države.

UAE je dobio rok 48 sati da predoči dokaze za svoje tvrdnje, navedeno je u novinama The National iz Emirata.

Navijači su na društvenim medijima oštro reagirali na potez Emirata, dovodeći u pitanje termin podnošenja protesta, nakon teškog poraza od Katara.

Selektor Katarana Felix Sanchez Bas istakao je da uopće ne brine zbog nastojanja Emirata da njegovu selekciju izbace s takmičenja.

“Uopće nemam briga”, rekao je Sanchez u četvrtak, dan uoči finalne utakmice protiv Japana.

“Ovdje smo još samo jedan dan. Sutra [petak] igramo utakmicu i na nju smo fokusirani. U ovom trenutku nije nam važna nijedna druga stvar koja se ne odnosi na nogometni dio.”

Zabrana za katarske navijače

Zbog zabrane ulaska njegovim državljanima u UAE, navijačima Katara nije dozvoljeno prisustvovati utakmicama Azijskog prvenstva.

Višak ulaznica za polufinalnu utakmicu otkupile su organizacije lojalne vladi Emirata te su ih potom distribuirale “lojalnim” navijačima, što znači da je katarski tim igrao pred tribinama potpuno ispunjenim neprijateljski nastrojenim navijačima.

Katarski nogometaši, nakon drugog pogotka protiv UAE-a, s tribina su zasuti papučama, cipelama i bocama.

U izjavi za Al Jazeeru AFC je poručio da je pokrenuo istragu o tom slučaju te da će odluku o sljedećim koracima donijeti po njenom okončanju.

Izvor: Agencije