Odbačena Šimunićeva tužba protiv Hrvatske

U obrazloženju tužbe Šimunić je naveo da je 'Za dom spremni' zapravo stari hrvatski pozdrav (Reuters)

Europski sud za ljudska prava odbio je tužbu bivšeg hrvatskog nogometnog reprezentativca Josipa Šimunića, koju je podnio protiv svoje države, pred čijim je sudom osuđen zbog izvikivanja ustaškog pozdrava “Za dom spremni” nakon jedne utakmice na zagrebačkom Maksimiru prije šest godina.

Šimunić je zbog toga osuđen na Prekršajnom sudu u Zagrebu, a presudu je potvrdio i Visoki prekršajni sud, koji mu je novčanu kaznu povisio na 25.000 kuna (3.367 eura).

Budući da se Šimunić s time nije htio pomiriti, podsjeća portal Index, odlučio je Hrvatsku tužiti sudu u Strasbourgu.

U obrazloženju je naveo kako je “Za dom spremni” zapravo “stari hrvatski pozdrav”, te da je u njegovu slučaju, među ostalim, prekršena Europska konvencija o ljudskim pravima, kao i da mu se ograničava sloboda govora.

Pozdrav kao manifestacija rasističke ideologije

Osjetio se diskriminiranim jer drugi zbog ustaškog pozdrava nisu bili kažnjeni na sudu u Hrvatskoj, navodi Index.

Tužba mu je odbačena po nekoliko temelja, među ostalim, i po onom da sud u Strasbourgu nije nadležan analizirati ujednačenost hrvatske sudske prakse.

“Šimunić je, kao poznati nogometaš i uzor mnogim navijačima, morao biti svjestan mogućeg negativnog utjecaja tog provokativnog uzvika na ponašanje publike i morao se od toga suzdržati. Ustaški pokret nastao je iz fašizma, bio je totalitaran i utemeljen na rasnoj mržnji. Stoga simbolizira mržnju prema ljudima temeljenu na različitoj religiji ili etničkom porijeklu”, navodi se u obrazloženju suda.

“Izvikivanje pozdrava ‘Za dom spremni’ predstavlja manifestaciju rasističke ideologije”, zaključili su u Strasbourgu.

Izvor: Agencije