Infantino: Ako bude moguće, u Kataru 48 reprezentacija

Infantino je prošlog mjeseca poručio kako većina nacionalnih saveza podržava ideju o povećanju broja sudionika (Reuters)

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) povećat će broj sudionika na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine sa 32 na 48 reprezentacije, ukoliko to bude moguće, poručio je predsjednik Međunarodne fudbalske asocijacije Gianni Infantino na “International Sports” konferenciji u Dubaiju.

Infantino je prošlog mjeseca poručio kako većina nacionalnih saveza podržava ideju o povećanju broja sudionika, a konačna odluka bit će poznata do žrijeba kvalifikacionih grupa koji će se održati u martu.

FIFA je u januaru 2017. donijela odluku da će od Svjetskog prvenstva 2026. povećati broj sudionika, ali od tada Infantino razmišlja o mogućnosti proširenja već za Svjetsko prvenstvo 2022. To bi moglo značiti da će se utakmice igrati i u još nekim zemljama Zaljeva, tvrdi Hina.

“Ako mislite da je dobro imati 48 reprezentacija na Svjetskom prvenstvu, zašto ne bi pokušali i četiri godine ranije. Zbog toga analiziramo je li moguće imati 48 reprezentacije već 2022. godine”, kazao je Infantino.

‘Korisno za svijet i regiju’

“Svjetsko prvenstvo će se održati u Kataru sa 32 ekipe. Međutim, ako ga možemo povećati na 48 ekipa i učiniti svijet sretnim, trebali bismo pokušati”, dodao je.

Katar je ranije najavio kako neće donijeti konačnu odluku o proširenju turnira dok ne vidi detalje iz studije izvedivosti FIFA-e. 

Očekuje se da će se u studiji raspravljati o aspektima rasporeda odigravanja utakmica, broju potrebnih stadiona i trening kampova, ali i o broju odigranih utakmica u jednom danu koje bi se igrale u proširenom formatu.

“Kada bi se neke od utakmica igrale u susjednim zemljama, to bi moglo biti vrlo korisno za regiju i cijeli svijet. Postoje napetosti u ovoj regiji, a njima će se morati baviti lideri zemalja. Međutim, možda je lakše govoriti o zajedničkom fudbalskom projektu nego o složenijim stvarima. Ako to može pomoći svim ljudima u Zaljevu i svim zemljama u svijetu da razviju fudbal i donesu pozitivnu poruku svijetu o fudbalu, onda bismo trebali pokušati”, poručio je Infantino.

Izvor: Agencije