Ajla pomjera granice i mijenja pravila nogometa

Iako je ženski nogomet u BiH trenutno na marginama, Skalić smatra kako u toj zemlji ima dosta talenta (Ustupljeno Al Jazeeri)

Ajla Skalić iz Bihaća, jedina je djevojka iz bilo kojeg sporta u Bosni i Hercegovini koja je primljena u mušku ekipu jednog sportskog kluba.

Definitivno je to historijski trenutak za bh. nogomet u kojem će biti razbijene mnoge predrasude i uklonjene stoljetne barijere.

Ova izuzetna čast mladoj, 18-godišnjoj Bišćanki u administrativnom centru Bosanske Krajine, pripala je krajem prošle godine kada su joj iz NK Jedinstvo saopćili kako nema smetnje da nastupa za juniorsku mušku ekipu ovog kluba.

Nogomet nije igra samo za muškarce

Kao dijete je često imala običaj da se priključi muškarcima kada na ulici igraju nogomet. Tako je sve krenulo, a dodatni motiv pronašla je, kaže, u nogometnim majstorijama velikih svjetskih igrača. Ajla ističe da je u nogometu najviše privlači timska igra, zajednički trud i zalaganje.

Kaže da joj nije drago čuti mišljenja i komentare o tome kako je nogomet sport namijenjen isključivo muškarcima. Mnoštvo je, tvrdi, argumenata koji govore suprotno tome, a najbolji primjer su neke velike svijetske igračice koje su u ovom sportu ostvarile zavidne karijere i postigle velike rezultate.

„Pomalo me nervira kad kažu da je fudbal igra samo za muškarce, jer mislim da to nije tako, a dokaz tome je žena koja je više puta proglašena najboljom igračicom svijeta. To je Marta Silva. Fudbal je sam po sebi zanimljiv za gledati a pogotovo igrati, naravno ko se razumije u to. Od svega mi je privlačna ta borba na terenu za svoj tim, trud i zalaganje koje podnosi u tom pravcu. Za fudbal sam se počela zanimati od malih nogu, počevši igrati s dječacima na ulici. To me je iz dana u dan ispunjavalo i sve više me zanimalo i zabavljalo.

Počela sam svakodnevno da pratim fudbal i neke fudbalere kao što su Messi, Ronaldo, Kaka i ostali, privlačile su me majstorije koje su izvodili na terenu. To mi se jednostavno svidjelo, te sam počela svakodnevno da treniram i trudim se da budem još bolja. Nakon određenog vremena priključila sam se muškom klubu Omladinski fudbalski klub Bihać (OFK Bihać), kojeg je vodio Ahmet Kečalović. Bila sam jedina djevojka u tom klubu, i to mi uopće nije predstavljalo neki problem da zaigram sa mojim muškim kolegama“, prisjeća se Ajla.

U Bihaću napraviti žensku ekipu

Nakon što je prve nogometne korake naučila u klubu OFK Bihać, čijoj ekipi i trenerima je veoma zahvalna, Ajla je svoju nogometnu karijeru nastavila u Ženskom nogometnom klubu Željezničar iz Bosanske Krupe, gdje je pokazala izuzetan talenat i ostvarila zavidne rezultate od čega je poziv u omladinske kategorije ženske bh. nogometne reprezentacije, svakako jedan od najznačajnijih.

Međutim, kako u ovom klubu nije bila dovoljno prepoznata niti podržana, odlučila je da se vrati u rodni Bihać i tu pokuša napraviti žensku ekipu. Ajla je jako motivirana, ima profesionalan pristup sportu i cilj kojeg želi ostvariti, sada je sve do nje da svojim radom, trudom i zalaganjem pokaže svoj kvalitet.

„Nastupajući u ŽNK Željezničar u vrlom kratkom vremenskom periodu sam pozvana u U17 žensku reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Braniti boje svoje zemlje je velika čast, ali i odgovornost. Što se tiče samog ŽNK Željezničar, za njega me vežu pozitivne, ali i negativne uspomene zbog okolnosti i situacija koje su mi se tu dešavale. Napustila sam ŽNK Željezničar, jer se klub nije želio boriti za osobu koja je bila ključna za njegov uspjeh i odlučila napraviti jedan korak ka formiranju ženskog nogometnog kluba Jedinstvo u Bihaću.

Smatram da Bihać kao grad zaslužuje da ima žensku ekipu, i cijeli taj proces započinjanja realizacije te ideje za mene predstavlja veliku odgovornost i čast. Za uspjeh je potreban rad, red, i disciplina, naravno ništa se samo neće promijeniti ukoliko i mi ne uložimo svoj trud u to. Većina ljudi vide samo nečiji uspjeh, a ne vide sve ono kroz što je neki sportista prošao da bi stigao do cilja kojeg je sebi prethodno zacrtao. Često je potrebno svega se odreći kako bi ostvarili svoj cilj, a put do toga je vrlo naporan i težak“, ističe Ajla.

Nije jednostavno igrati uz muškarce

Priključenje mlade Bišćanke muškoj ekipi NK Jedinstvo, ujedno je i prvi korak ka ostvarenju njenog novog sportskog cilja, a to je osnivanje ženskog nogometnog kluba u Bihaću koji bi zvanično trebao početi sa radom do 2020. godine. Ajla ističe kako, uprkos tome što generalno ima vrlo mali broj djevojaka koje privlači to da se bave nogometom, ipak smatra da Bihać može osnovati ovakav klub. Do tada, Ajla će morati još mnogo da radi i nastupa za mušku, juniorsku ekipu NK Jedinstvo iz Bihaća.

„Igrati sa muškim kolegama i nije baš jednostavno. Tu je ipak jači intenzitet treninga, utakmica, ali nije i nemoguće. Kolege u klubu su me primili kao jednog od svojih drugova, i mislim da je to lijepo sa njihove strane. Naravno, svi zajedno radimo i treniramo, te smo kao jedno na terenu. Većinu igrača poznajem od ranije sa nekih turnira i drugih sportskih druženja. Drago mi je što ću biti dio ove ekipe, ovog kluba iz mog grada.

Imala sam dosta ponuda koje su dolazile iz prve lige Federacije BiH, Premijer lige, te Prve hrvatske lige, ali sam ih sve odbila zbog školovanja. Ipak škola je na prvom mjestu. Nakon školovanja, nadam se, prelazim u veće klubove van granica BiH, jer moj cilj i jeste da zaigram u mnogo većem klubu, gdje se ženski fudbal mnogo više cijeni, prati i poštuje“, kaže Ajla

Iako je ženski nogomet u našoj zemlji trenutno na marginama, Ajla smatra kako ovdje ima dosta talenta koji će u budućnosti isplivati na površinu. Trenutno pohađa Medicinsku školu u Bihaću, a nakon toga planira napustiti BiH i oprobati se u nekoj jačoj stranoj ligi za žene. Prema njenom mišljenju, žene su dosta same krive što su marginalizirane u ovom sportu, jer ih nogomet toliko i ne privlači.

„Ženski fudbal je slabo razvijen u našoj državi, pa mnogi klubovi odustaju od sportskih takmičenja. Poražavajuća je činjenica da se u Drugoj ženskoj ligi Federacije BiH, takmiče samo četiri ekipe. Postoji, naravno, kvalitetnih ekipa u Premijer ligi kao što je ŽNK SFK 2000, ŽNK Iskra Bugojno, ŽF NK Emina iz Mostara, te brojne druge. Sve su to ekipe koje imaju kvalitetne treninge, rad i trenere. Žene nisu dovoljno zastupljene u našem fudbalu iz razloga što, po mom mišljenju, većinu djevojaka fudbal i ne zanima.

Što se tiče planova za budućnost, kao što sam već ranije navela, nije mi cilj ostati u Bosni i Hercegovini, jer želim igrati u nekom većem klubu vani. To je opet neki moj cilj koji ja želim ostvariti i nadam se da hoću, jer vjerujem u sebe što je najbitnije u tome svemu“, kaže Ajla na kraju.

Izvor: Al Jazeera