Bokserski šampion Marijan Beneš preminuo u Banjoj Luci

U amaterskoj karijeri Marijan Beneš je imao 299 mečeva - 272 završio je pobjedom, izgubio 16, a 11 je završeno bez odluke (Ustupljeno Al Jazeeri)

Marijan Beneš, jedan od najboljih evropskih boksera svih vremena, preminuo je u utorak u bosanskohercegovačkom gradu Banja Luka u 67. godini, javljaju lokalni mediji.

Rođen je 1951. godine u Beogradu, a roditelju su mu bili prosvjetni radnici.

Djetinjstvo je proveo u Tuzli, a u Bokserskom klubu Sloboda napravio prve sportske korake.

U banjalučku Slaviju je došao sa 16 godina i tu proveo cijelu amatersku karijeru.

U karijeri je imao 299 mečeva, 272 završio je pobjedom, izgubio 16, a 11 je završeno bez odluke.

Nije imao pravog rivala

Bio je evropski šampion, a tu titulu je odbranio u četiri navrata.

Na domaćoj sceni, kako u republičkim rangovima Bosne i Hercegovine, tako i na državnom nivou nekadašnje Jugoslavije, nije imao pravog rivala.

Kada se odlučio iz amaterskog boksa preći u profesionalni, pomogao mu je menadžer Willy Zeller, s kojim ga je spojila sestra, koja je tada živjela u Njemačkoj.

U profi ringu je vidio svu težinu “plemenite vještine”.

Od 15 profesionalnih mečeva, na početku saradnje sa Zellerom, Beneš je ostvario 14 trijumfa i stekao reputaciju nepobjedivog borca, koji ne može izgubiti.

Potom je 1979. godine došao dan borbe za titulu profesionalnog prvaka Evrope te je u banjalučkoj dvorani Borik nokautirao Francuza Gilberta Cohena.

Borba za svjetskog prvaka

Nastavio je s pobjedama i izborio borbu za profesionalnog prvaka svijeta protiv Elisha Obeda, koji 11 godina nije doživio poraz do tog dana – Beneš ga je savladao.

Postao je šampion svijeta, sve dok mu Zeller nije došao i rekao kako je neposredno pred ovaj duel povukao potrebnu kotizaciju koju je morao uplatiti, priznavši kako nije vjerovao u njega, tako da meč nije priznat kao duel za profesionalnog prvaka svijeta.

Beneš je nastavio s borbama, ali je veoma brzo zaradio tešku povredu oka, kasnije je i obnovio, zbog čega je i ostao bez jednog oka.

Kako navode iz Gradske uprave Banje Luke, Beneš će biti sahranjen u Aleji velikana.

Izvor: Agencije