FIFA: Luka Modrić najbolji na svijetu

Modriću je ovo druga nagrada za najboljeg igrača sezone u kratkom periodu (EPA)

Luka Modrić najbolji je fudbaler svijeta u prošloj sezoni, saopšteno je večeras na svečanoj ceremoniji dodjele nagrada Međunarodne fudbalske asocijacije (FIFA).

Hrvatski reprezentativac je u ovoj godini s Real Madridom osvojio titulu prvaka Evrope, a na Svjetskom prvenstvu u Rusiji je predvodio svoju reprezentaci ju do finala. Tada je proglašen za najboljeg fudbalera turnira.

S njim u konkurenciji bili su Cristiano Ronaldo i Mohamed Salah.

Modrić, koje je ovo drugo veliko priznanje u kratkom periodu, nakon nagrade za igrača sez one u izboru UEFA-e, tako je prekinuo desetogodišnju vladavinu Lionela Mesija i Ronalda, koji su osvojili po pet nagrada za igrača godine.

Priznanja za Salaha i De Geu

Za fudbalerku svijeta proglašena je Brazilka Marta.

Hrvatski selektor Zlatko Dalić bio je među tri kandidata za trenera godine, no, nagrada je otišla u ruke Didiera Deschampsa, koji je sa reprezentacijom Francuske na Svjetskom prvenstvu u u Rusiji osvojio titulu prvaka svijeta.

Nagrada za najbolji gol “FIFA Puskas Award” pripala je Mohamedu Salahu i njegovom pogotku protiv Evertona, dok je priznanje za najboljeg golmana otišlo Belgijancu Thibautu Courtoisu, koji je na Svjetskom prvenstvu imao najviše odbrana – 27.

Tim godine čine David De Gea, Dani Alves, Raphael Varane, Sergio Ramos, Marcelo, Luka Modrić, N’Golo Kante, Eden Hazard, Lionel Messi, Kylian Mbappe i Cristiano Ronaldo.

Izvor: Agencije