Spor Ministarstva i Košarkaškog saveza BiH se nastavlja

Evropsko prvenstvo za košarkaše do 16 godina u diviziji B počelo je danas u Sarajevu (FIBA)

Iz Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine (KSBIH) navode kako su iznenađeni i šokirani stavom bosanskohercegovačkog Ministarstva vanjskih poslova koje je navelo kako su iz kasno predali zahtjev za izdavanje viza mladim košarkašima Kosova.

Podsjetimo, danas je u Sarajevu počelo Evropsko prvenstvo B divizije za košarkaše do 16 godina, a u grupi D se nalazi Kosovo, zajedno sa BiH protiv koje je danas trebalo igrati prvu utakmicu. No, igrači sa Kosova nisu došli u bh. prijestolnicu jer im u Ambasadi BiH u Skoplju nisu izdali potrebne vize.

„Ovo saopćenje je strašan šamar Bosni i Hercegovini i direktan atak na opstojnost KSBiH“, kazao je za Avaz Mirsad Đonlagić, člana upravnih odbora KSBiH i Evropske košarkaške federacije (FIBA Europe) na saopćenje MVP-a, te dodao kako će stav Ministarstva „proizvesti sankcije FIBA-e prema KSBiH, a time staviti i omču oko vrata našem Savezu“.

Kaže kako je neshvatljivo da se sada kao jedan od razloga navodi i termin kada su stigli zahtjevi za izdavanje viza selekciji Kosova.

„Oni su predati još 31. jula u Ministarstvo civilnih poslova i to nakon konsultacija sa Uredom za strance, gdje su dobijene informacije na koji način aplicirati. Iz Ministarstva civilnih poslova je 6. avgusta u 16.55 sati zahtjev došao u Ministarstvo vanjskih poslova. Ne mogu da shvatim da se sada može tražiti razlog u tom roku od 72 sata, jer je sasvim dovoljno vremena da se izdaju vize, tim prije što je sve već bilo obrađeno i pripremljeno za izdavanje viza. Čekao se samo potpis ministra Igora Crnatka“, tvrdi Đonlagić.

Stav Olimpijskog komiteta Kosova

Ministarstvo vanjskih poslova BiH saopćilo je ranije danas kako je zahtjev KSBiH za izdavanje viza članovima selekcije Kosova Ministarstvu dostavljen u poslijepodnevnim satima 7. avgusta, uz informaciju da je dolazak selekcije Kosova planiran za 8. avgust.

„To upućuje na očiglednu neblagovremenost predmetnog zahtjeva. Budući da važeći podzakonski akti predviđaju da Ministarstvo odgovore na zahtjeve za izdavanje viza daje u roku od tri dana, zahtjevi koji su zaprimljeni u poslijepodnevnim satima 7. augusta godine još uvijek se nalaze u postupku razmatranja“, navode iz MVP-a BiH.

Dodaju kako su dobili dodatno izjašnjenje KSBiH „iz čijeg konteksta proizlazi da unutar Saveza ne postoji saglasnost o učešću selekcije Kosova na Evropskom prvenstvu u košarci, što je potvrđeno i u neposrednim razgovorima obavljenim s pojedinim članovima najvišeg tijela Košarkaškog saveza BiH i Košarkaškog saveza Republike Srpske“.

U spomenutim razgovorima, dodaje se dalje, izraženo je direktno protivljenje predstavnika bh. entiteta Republika Srpska učešću Kosova na EP-u u Sarajevu.

„Ministarstvo inostranih poslova BiH je stanovišta da unapređenje sportske saradnje na unutrašnjem, regionalnom i međunarodnom nivou predstavlja nemjerljivu korist za razvoj sporta i opšte unapređenje života mladih, dokaz čega je bilo i nedavno omogućavanje učešća odbojkaške selekcije Kosova na Balkanskom odbojkaškom prvenstvu održanom u Bijeljini, kojom prilikom je, uz saglasnost Odbojkaškog saveza BiH, Ministarstvo u predviđenim rokovima izdalo potrebne vize svim učesnicima takmičenja. Međutim, nepostojanje jedinstvenog stava unutar Košarkaškog saveza BiH u pogledu organizacije takmičenja i učešća selekcije Kosova na istom, dovodi do prenosa potencijalne odgovornosti i ustanovljenja obaveze arbitriranja na stranu Ministarstva, koje nije i ne smije biti odgovorno za bilo kakve nesuglasice unutar sportskih udruženja u BiH“, navedeno je u saopćenju MVP-a BiH.

Al Jazeera je danas kontaktirala i Olimpijski komitet Kosova (OKK) koji navode kako i dalje čekaju dobre vijesti iz Sarajeva.

„Kosovski Olimpijski komitet i Košarkaški savez Kosova čekaju pozitivan od Ambasade Bosne i Hercegovine u Skoplju i od vlasti Bosne i Hercegovine. Do sada, nismo dobili pozitivni odgovor. Kosovska reprezentacija U-16 čeka dobre vijesti, naš tim je spreman putovati u Sarajevo“, ističu iz OKK-a.

Bukva: Čeka se ministar

Potpredsjednik Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine Sejo Bukva kazao je da su bh. Ministarstvu vanjskih poslova poslali dodatnu potvrdu za nastup mladih košarkaša Kosova, te da su vize gotove, ali da se čeka saglasnost ministra Igora Crnatka.

Evropsko prvenstvo za košarkaše do 16 godina u diviziji B počelo je danas u Sarajevu.

Košarkaški savez BiH je ponovo dobio povjerenje Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) da organizira jedno evropsko takmičenje, no pojavili su se veliki problemi s vizama za selekciju Kosova koja bi danas trebala igrati prvu utakmicu na takmičenju upravo protiv reprezentacije BiH.

Problem se pojavio na relaciji Košarkaški savez BiH – Ministarstvo vanjskih poslova BiH, odnosno kako bh. mediji javljaju, ministar Crnadak nije dao saglasnost za izdavanje viza reprezentaciji Kosova u Skoplju, te je zahtijevao dodatni dokument od Košarkaškog saveza BiH u kojem Savez preuzima punu odgovornost za navedeno takmičenje.

Mečevi u slobodne dane

Kako je Feni kazao Bukva, vize za kosovsku reprezentaciju su spremne u Skoplju i samo se čeka da ministar Crnadak da saglasnost za vize. Košarkaški savez BiH je po njegovim uputama poslao potvrdu da u potpunosti stoji iza takmičenja i organizacije EP-a.

„Ministar Crnadak je izjavio da traži dodatnu suglasnost da je Savez organizator i da stoji iza takmičenja. Savez je prije godinu dana postigao s FIBA-om ugovor o organizaciji evropskog prvenstva i već tada je preuzeo sve obaveze. Poslali smo sve što je bilo potrebno za izdavanje viza Ministarstvu civilnih poslova BiH, ministar je potpisao i proslijedio Ministarstvu vanjskih poslova, a na osnovu toga su vize rađene. Nakon što su vize završene trebala je još samo saglasnost ministra Crnatka da se vize puste, a sada smo poslali i taj dodatni dokument i očekujemo svakog momenta da će vize biti puštene“, izjavio je Bukva.

Ističe da ekipa Kosova čeka spremna doputovati u Sarajevo, te kako postoji mogućnost da utakmice koje zbog kašnjenja ne odigra u zakazanim terminina, odigra u slobodnim danima takmičenja.

„Žao mi je i krivo da djecu od 16 godina gledamo po krvnim zrncima i da se politika miješa u sport i evropsko prvenstvo. Neshvatljivo mi je to kao sportisti, nikada mi neće biti jasno i nikada to neću podržati“, rekao je Bukva.

Apeli ministru

Dodaje kako je svima u interesu da reprezentacija Kosova doputuje u Sarajevo, počev od Košarkaškog saveza BiH pa sve do FIBA-e.

„FIBA će se strpiti, neće praviti problem zbog eventualnog kašnjenja reprezentacije Kosova, koja svoje utakmice može odigrati u slobodne dane. Očekujemo svaki čas da Kosovo dobije saglasnost za vize, a ambasada u Skoplju je spremna da ih odmah izda. Apelujem na ministra Crnatka da pomogne toj djeci da dođu u Sarajevo i ne uskrati im dječački san da učestvuju na evropskom prvenstvu“, zaključio je Bukva.

Na EP-u u Sarajevu od 9. do 18. augusta će učestvovati 24 reprezentacije, a BiH i Kosovo nastupaju u grupi D zajedno sa selekcijama Ukrajine, Bjelorusije, Češke i Švicarske.

Izvor: Agencije