Mulaomerović novi selektor košarkaša Kosova

Mulaomerović je kao trener vodio tuzlansku Slobodu (2013-2015), potom Cibonu iz Zagreba (2015-2017), dok je 2016. bio selektor BiH (Arhiva)

Upravni odbor Košarkaškog saveza Kosova (KSK) imenovao je za novog selektora košarkaške reprezentacije Kosova Damira Mulaomerovića, bivšeg košarkaša reprezentacije Hrvatske i selektora nacionalne selekcije Bosne i Hercegovine, prenosi agencija Anadolija.

Rođen je u Tuzli 1974. godine i karijeru je započeo u tuzlanskoj Slobodi. Nedugo nakon rata u Bosni i Hercegovini, odlazi u Zagreb i potpisuje za Cibonu.

U ovom klubu ostaje sve do sezone 1997/98. kada odlazi u italijanski Fortitudo. Između ostalih klubova, igrao je i za španski Real Madrid, te grčke klubove Panathinaikos, PAOK i Panellinios. 

Mulaomerović je nakon završetka igračke karijere, kao trener vodio tuzlansku Slobodu (2013-2015), potom Cibonu iz Zagreba (2015-2017), dok je 2016. bio selektor Bosne i Hercegovine. 

Pripreme za pretkvalifikacije

Kako je saopšteno iz Košarkaškog saveza Kosova, Mulaomerović će započeti rad sa reprezentacijom 29. avgusta, kada će početi i pripreme za utakmicu s Makedonijom, koja će biti odigrana 13. septembra u okviru prekvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2021. godine.

Okupljanje kosovske selekcije očekuje se slijedeće sedmice, a pripreme će voditi pomoćnik selektora koga će imenovati Upravni odbor KSK-a u saradnji s novoizabranim selektorom. 

Kosovski Košarkaški savez se, također, zahvaljuje bivšem selektoru Bradu Greenbergu i njegovom pomoćniku Ernieu Lee Nestoru na doprinosu datom razvoju reprezentacije Kosova tokom godinu dana rada sa selekcijom.

Izvor: Agencije