Mesut Ozil napustio reprezentaciju Njemačke

Zbog susreta s turskim predsjednikom Erdoganom, Mesut Ozil i njegov kolega, također turskog porijekla, Ilkay Gundogan bili su na meti provokacija njemačkih navijača (EPA)

Njemački nogometaš turskog porijekla Mesut Ozil oprostio se od nogometne reprezentacije Njemačke, javlja Anadolija.

Ozil je na društvenim mrežama, u vrlo dugom priopćenju, napisao kako je odlučio okončati karijeru u reprezentaciji čiji je dres od 2009. obukao 92 puta i postigao 23 pogotka.

S “elfom” je 2014. godine osvojio Svjetsko prvenstvo, a 2010. njemačka reprezentacija je osvojila treće mjesto na svijetu.

“Ne mogu predstavljati Njemačku na međunarodnom nivou dok se suočavam s rasizmom i nepoštovanjem. Dok sam nosio njemački dres osjećao sam ponos i uzbuđenje, ali više ne osjećam iste stvari. Ova odluka je bila veoma teška, jer sam se u potpunosti posvetio suigračima, trenerima i njemačkom narodu”, pojasnio je Ozil.

Dodao je kako su ga nepoštovanje prema turskim korijenima i pokušaji da kao nogometaš postane političko sredstvo, koje su pokazali visoki dužnosnici Nogometnog saveza Njemačke, potaknuli na takvu odluku.

Problemi zbog Erdogana

“Zbog toga ne mogu igrati nogomet. Ne mogu se nasloniti i mirno promatrati. Diskriminacija je neprihvatljiva”, poručio je Ozil.

Zbog susreta s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom Ozil i njegov reprezentativni kolega, također turskog porijekla, Ilkay Gundogan bili su na meti provokacija njemačkih navijača. Gundoganu su zamjerili i što je izjavio da je Erdogan njegov predsjednik.

Zbog sastanka s turskim predsjednikom, obojicu je kritizirao Njemački nogometni savez.

Ozil i Gundogan rođeni su u Njemačkoj, u Gelsenkirchenu, i igrali su za sve dobne kategorije njemačke reprezentacije – od kadetske do seniorske.

Izvor: Agencije