Floyd Mayweather i dalje najplaćeniji sportista svijeta

Floyd Mayweather je zaradio 275 miliona dolara za bokserski meč 2017. godine protiv zvijezde UFC-a Conora McGregora (Reuters)
Floyd Mayweather je zaradio 275 miliona dolara za bokserski meč 2017. godine protiv zvijezde UFC-a Conora McGregora (Reuters)

Američki bokser Floyd Mayweather zadržao je prvo mjesto na Forbesovoj listi 100 naplaćenijih sportista svijeta.

On je zaradio 275 miliona dolara za bokserski meč u augustu 2017. godine protiv zvijezde UFC-a Conora McGregora, koji je četvrti na listi tog američkog poslovnog magazina, prenosi Hina.

Portugalski nogometaš Cristiano Ronaldo, vodeći u posljednje dvije godine, pao je na treće mjesto, iza drugoplasiranog Argentinca Lionela Messija.

Na listi nema žena, budući da je sa popisa ispala jedina među njima ranijih godina, američka teniserka Serena Williams.

Prvih 100 sportista zaradilo je ukupno 3,8 milijardi dolara, 23 posto više nego prethodne godine, piše Forbes.

Mayweather, koji ima nadimak “Lova”, i McGregor zajedno su u samo jednoj večeri zaradili nevjerovatnih 400 miliona dolara, rekao je Kurt Badenhausen iz Forbesa.

No, listom dominiraju košarkaši, zahvaljujući rastu plata nakon što je NBA potpisao ugovor o TV pravima vrijedan 24 milijardi dolara, dodao je.

“Muškarci su oduvijek dominirali Forbesovom listom sportista s najvećim zaradama. No, uvijek je tu bila barem jedna sportašica. Ne i ove godine”, kaže Badenhausen.

Lista deset najplaćenijih:

Floyd Mayweather – boks (285 miliona dolara)

Lionel Messi – nogomet (111 miliona dolara)

Cristiano Ronaldo – nogomet (108 miliona dolara)

Conor McGregor – borilački sportovi (99 miliona dolara)

Neymar – nogomet (90 miliona dolara)

LeBron James – košarka (85,5 miliona dolara)

Roger Federer – tenis (77,2 miliona dolara)

Stephen Curry – košarka (76,9 miliona dolara)

Matt Ryan – američki nogomet (67,3 miliona dolara)

Matthew Stafford – američki nogomet (59,5 miliona dolara). 

NBA zvijezde najzastupljenije

Floyd Mayweather, Cristiano Ronaldo i golfer Tiger Woods, koji je 16. na listi, jedini su sportisti na svim listama najbolje plaćenih sportista u posljednjih 18 godina.

Početni prihod za ulazak na listu bio je rekordnih 22,9 miliona dolara, 1,5 milion dolara više nego prethodne godine, ponajviše zahvaljujući rastu plata u NBA.

Zarade od sponzorskih ugovora lagano su pale za jedan posto i iznosile su 877 miliona dolara.

Na popisu su sportisti iz 11 različitih sportova i 22 zemlje.

NBA zvijezde su najzastupljenije, sa 40 košarkaša u prvih 100, slijede igrači američkog nogometa sa 18 i igrači bejzbola sa devet predstavnika.

Amerikanci vladaju listom sa 66 sportista, Velika Britanija ih ima pet, na čelu s vozačem Formule 1 Lewisom Hamiltonom na 12. mjestu, sa zarađenim 51 milionom dolara.

Dominikanska Republika i Španija imaju po trojicu sportista, a Argentina, Brazil, Francuska, Japan i Venezuela po dvojicu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO