Francuska i Urugvaj prvi četvrtfinalisti SP-a

Glavlje Griezmanna i Mbappea, strijelaca tri gola za Francusku (EPA)

Nogometaši Francuske i Urugvala prvi su četvrtfinalisti Svjetskog prvenstva u Rusiji, a za mjesto među četiri najbolje selekcije svijeta borit će se ove dvije selekcije 6. jula u Nižnjem Novgorodu.

Francuzi su sa 4:2 u Kazanju savladali Argentinu rezultatom 4:2, dok su Urugvajci u Sočiju sa 2:1 bili bolji od Portugala.

“Trikolori” su poveli u 13.minuti. Mbappe je istrčao brz kontranapad, a u šesnaestercu ga je oborio Rojo. Argentinac je dobio žuti karton, sudija pokazao na bijelu tačku, a siguran realizator najstrože kazne bio je Griezmann za vodstvo Francuske od 1:0.

„Gaučosi“ su poravnali u 41. minuti kada je Banega asistirao, a Di Maria vrhunski šutirao i savladao francuskog golmana Llorisa za 1:1.

Početak drugog poluvremena donio je mnogo uzbuđenja i vodstvo Argentine. U 48. minuti Messi je silovito šutirao, lopta je pogodila Mercada, prevarila Llorisa i završila iza leđa francuskog golmana – 2:1 za Argentinu.

Deset minuta kasnije, novo izjednačenje. Sa lijeve strane je centrirao Lucas, a sa ivice šesnaesterca je šutirao „iz prve“ Pavard i zatresao mrežu Argentinaca.

„Trikolori“ si poveli ponovo u 64. minuti, a strijelac je bio Mbappe koji je iskoristio odbijenu loptu nakon pokušaja Matuidija. Isti igrač se upisao u listu strijelaca pet minuta kasnije i povećao prednost Francuske na 4:2, ovaj put asistent je bio Giroud.

Na 4:3 u sudijskoj nadoknadi smanjio je Sergio Aguero na asistenciju Messija, ali “Gaučosi” nisu uspjeli do kraja da preokrenu situaciju u Kazanju.

Dva gola Cavanija

U drugoj utakmici dana susreli su se Urugvaj i Portugal.

Akcija za prvi gol desila se u sedmoj minuti kada je Cavani je sa desne strane prebacio skroz na lijevu gdje je loptu primio Luis Suarez.

Suarez je napravio korak, dva, a zatim ubacio u peterac Portugalaca gdje je bio ponovo Cavani i proslijedio loptu u mrežu evropske selekcije.

Igrala se 10. minuta drugog poluvremena kada je dosuđen korner za Portugal. Loptu u kazneni prostor ubacio je Guerreiro, a najviši u skoku bio je Pepe i loptu poslao iza golmana Muslere u mrežu Urugvajaca za 1:1.

Urugvaj je ponovo poveo u 62. minuti.

Golman Muslera je degažirao loptu koja je došla do Bentacura, on ju je proslijedio do Cavanija koji bez oklijevanja „iz prve“ šutira i matira golmana Portugala Patricija.

Izvor: Al Jazeera i agencije