Prvi prenos utakmice pred muško-ženskom publikom u Teheranu

FIFA je ponovila apel iranskim vlastima da omoguće slobodu i sigurnost svakoj ženi uključenoj u borbi da se okonča zabrana (EPA)

Hiljade muškaraca i žena u glavnom gradu Irana, Teheranu, po prvi put su zajedno na glavnom nacionalnom stadionu na velikom ekranu pratili direktan prijenos nogometne utakmice u kojoj je Španija pobijedila njihovu državnu reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu u nogometu 2018. u Rusiji.

Kako javlja iranska studentska novinska agencija ISNA, ovo je prvi put da mješovita publika prati prenos „na stadionu“ jer je ženama u Islamskoj Republici obično zabranjeno da ulaze na stadione i gledaju muškarce tokom nogometnih utakmica.

Stvari se u prvi mah nisu razvijale baš najbolje za one koji su željeli ući na stadion Azadi, koji nosi simbolički karakter. Počele su pristizati informacije o „otkazivanju preenosa“ nogometne utakmice. Policijske i sigurnosne snage su blokirale ulaz u stadion, rekavši da je plan otkazan zbog „infrastrukturnih problema“.

Stotine navijača nacionalne reprezentacije nestrpljivo su čekali i puhali u vuvuzele, protestvujući pred policijom koja im je branila da uđu u stadion. Navijači su poručili da neće odlaziti dok ih ne puste unutra, prema izvještajima socijalnih medija.

Zaštita od neprijatnosti

Na kraju je policija sat vremena prije utakmice otvorila vrata stadiona, a približno 4.000 ljudi je bilo u prilici da prati prenos na velikom ekranu, prema riječima snimatelja koji se nalazio na licu mjesta.

Vlasti su u prošli petak saopćile da bi porodice mogle gledati uživo utakmicu između Irana i Maroka na velikom platnu na stadionu Azadi. Zatim je odluka iznenada povučena, a prenosi utakmice na stadionima i parkovima u glavnom gradu su otkazani bez ikakvog obrazloženja.

Navijačima se vratila nada u srijedu ujutro, nakon što je članica iranskog Parlamenta Tayebeh Siavoshi dozvolila porodicama da prate utakmicu između Španije i Irana na stadionu.

Od 1979. godine, Irankama je zabranjen pristup nogometnim stadionima na utakmicama muških ekipa kako bi bile zaštićene od bilo kakvih neprijatnosti ili nedoličnog ponašanja navijača, navodi se u zvaničnim obrazloženjima.

Izvor: Agencije