FIFA kaznila Rusiju zbog rasizma navijača protiv Francuske

Na meti ruskih navijača bili su tamnoputi igrači 'Tricolora' Paul Pogba i Ousmane Dembélé (EPA)
Na meti ruskih navijača bili su tamnoputi igrači 'Tricolora' Paul Pogba i Ousmane Dembélé (EPA)

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) kaznila je Ruski nogometni savez (RFU) s 30.000 švicarskih franaka zbog rasizma ruskih navijača na prijateljskoj utakmici s Francuskom u ožujku u St. Peterburgu.

Na meti ruskih navijača bili su tamnoputi igrači “Tricolora” Paul Pogba i Ousmane Dembélé, prilikom čega su oponašali glasanje majmuna.

FIFA je provela “temeljitu istragu” videodokaza utvrdivši kako je u rasističke incidente bio uključen samo ograničen broj navijača.

Rusija, kao domaćin skorašnjeg Svjetskog prvenstva u nogometu, obećala je da će se boriti protiv rasizma.

“Šteta što se takvi diskriminirajući događaji odvijaju ovdje, ali, srećom, vrlo su rijetki i ne predstavljaju trend”, kazao je Aleksej Sorokin, izvršni direktor ruskog mjesnog odbora za organizaciju Svjetskog prvenstva, kako prenosi Hina.

Tri koraka borbe protiv rasizma na SP-u

FIFA je potvrdila kako će suci na Svjetskom prvenstvu u slučaju rasizma koristiti postupak u tri koraka.

Prvi će biti prekid utakmice i upozorenje da se diskriminirajuće ponašanje mora zaustaviti.

Ako se uvrede ponove, sudac može ponovno zaustaviti utakmicu i zatražiti još jedno upozorenje, a treći je korak prekid susreta.

Na stadionu u St. Peterburgu igrat će se sedam utakmica: četiri utakmice grupne faze SP-a: Maroko – Iran, Rusija – Egipat, Brazil – Kostarika i Nigerija – Argentina, jedna utakmica osmine finala, jedno polufinale i utakmica za 3. mjesto.

Izvor: Agencije


Povezane

Već dugo u Italiji postoji problem rasizma na nogometnim stadionima. Igrač Pescare Sulley Mountari našao se na meti navijača Cagliarija, koji su ga vrijeđali na rasnoj osnovi. Reakcija sudije, izazvala je je lavinu komentara. Umjesto da ga zaštiti, arbitar je kaznio nogometaša Pescare.

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO