Ponuda od 916 miliona eura za kupovinu Wembleyja

Izgradnja novog Wembleyja koštala je 870 miliona eura, a otvoren je 2007. godine (EPA)
Izgradnja novog Wembleyja koštala je 870 miliona eura, a otvoren je 2007. godine (EPA)

Nogometni savez Engleske dobio je neobičnu ponudu vrijednu 800 miliona funti (916 miliona eura) da proda nacionalni stadion Wembley u Londonu.

Britanski mediji izvještavaju da je potencijalni kupac Shahid Khan, vlasnik nogometnih klubova Fulham (trenutno u Prvoj ligi) i Jacksonville Jaguars (takmiči se u NFL-u, ligi američkog nogometa).

Mark Waller, izvršni potpredsjednik NFL-a, rekao je da je opcija posjedovanja stadiona u Londonu “ključna za najjaču ligu u američkom nogometu”.

“Potencijalna kupovina stadiona Wembley još je jedan snažan znak posvećenosti Velikoj Britaniji i njihove vizije da nam pomognu u razvoju našeg sporta. Ova nova relacija omogućila bi nam veću fleksibilnost u planiranju budućih NFL utakmica u Londonu”, naveo je u saopćenju Waller.

O ovoj se temi, navodno, razgovaralo na sastanku Odbora FA-a.

Novi Wembley otvoren 2007. godine

Izgradnja novog Wembleyja, koji je s kapacitetom 90.000 sjedećih mjesta najveći u Velikoj Britaniji, koštala je 757 miliona funti (približno 870 miliona eura), a otvoren je 2007. godine.

Fulham trenutno igra na stadionu Craven Cottage, kapaciteta 25.700 mjesta, izgrađenom još 1897. godine.

Klub iz Londona, čiji je trener Slaviša Jokanović, a napad predvodi reprezentativac Srbije Aleksandar Mitrović, na pozajmici iz Newcastlea, na dobrom je putu da se dogovori s FA-om, javlja britanski Sky Sport.

Reprezentacija Engleske i dalje bi igrala na Wembleyju, a i prostorije FA-a također bi ostale na stadionu.

Izvor: Agencije


Povezane

Wembley je domaćin njemačkom klasiku u finalu Lige prvaka. Bayernova tradicija, iskustvo i trofeji ili Borussijina mladost i želja za dokazivanjem. Nema pravila, u finalu je sve otvoreno.  

Pobjedom na Wembleyju nad Borussijom, Bayern je peti put postao šampion Evrope. Na taj način najtrofejniji njemački klub izjednačio se sa Liverpoolom na trećem mjestu vječne liste najboljih evropskih klubova koju predvode Real Madrid sa devet i Milan sa sedam šampionskih titula.

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO